Proste ptysie z kremem z żółtek

Dodał: NajKasia, 28.1.2022
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Doskonałe, kruchutkie ptysie nadziewane kremem z żółtek.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 28.1.2022
Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
Masa:
150 gmąki
250 mlwody
5 szt.jajek
szczyptasoli
100 gmasła
Krem:
2 szt.żółtka
250 mlmleka
1 op.budyń waniliowy
120 gcukru
220 gmasła
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkirumu
- Najpierw przygotuj ciasto parzone : Zagotuj wodę, dodaj 100 g masła, sól, zmniejsz ogień, powoli stale mieszając dosypuj mąkę i mieszaj gotując na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając a potem zmiksuj z jajkami.
- Ciasto daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na posmarowaną tłuszczem blachę małe ptysie, w piekarniku urosną więc dawaj je w pewnej odległości od siebie.
- Krem: Ugotuj budyń waniliowy w mleku wymieszanym z dwoma żółtkami bez cukru. Stale mieszając ostudź go. Z masła, cukru i cukru waniliowego zmiksuj piankę. Aby poprawić smak możesz dodać łyżeczkę rumu. Ostrożnie mieszaj budyń z kremem maślanym, obie masy muszą mieć taką samą temperaturę aby się nie zważyły.
- Ptysie piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze około 10 - 15 minut aż będą złociste. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika. Gotowe ptysie pozostaw do ostygnięcia, rozkrój poziomo i do środka daj krem z żółtek. Gotowe możesz posypać cukrem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jednoduché žloutkové věnečky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jednoduché žĺtkové venčeky.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Finom krémes fánk égetett tésztából.
KOMENTARZE DO PRZEPISU