NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto parzone Proste ptysie z kremem z żółtek
Proste ptysie z kremem z żółtek
Przepis Proste ptysie z kremem z żółtek
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   28.1.2022

Proste ptysie z kremem z żółtek

Doskonałe, kruchutkie ptysie nadziewane kremem z żółtek.

55 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki

Masa:

150 g
mąki
250 ml
wody
5 szt.
jajek
szczypta
soli
100 g
masła

Krem:

2 szt.
żółtka
250 ml
mleka
1 op.
budyń waniliowy
120 g
cukru
220 g
masła
1 op.
cukru waniliowego
2 łyżki
rumu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Najpierw przygotuj ciasto parzone : Zagotuj wodę, dodaj 100 g masła, sól, zmniejsz ogień, powoli stale mieszając dosypuj mąkę i mieszaj gotując na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając a potem zmiksuj z jajkami.
  2. Ciasto daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na posmarowaną tłuszczem blachę małe ptysie, w piekarniku urosną więc dawaj je w pewnej odległości od siebie.
  3. Krem: Ugotuj budyń waniliowy w mleku wymieszanym z dwoma żółtkami bez cukru. Stale mieszając ostudź go. Z masła, cukru i cukru waniliowego zmiksuj piankę. Aby poprawić smak możesz dodać łyżeczkę rumu. Ostrożnie mieszaj budyń z kremem maślanym, obie masy muszą mieć taką samą temperaturę aby się nie zważyły.
  4. Ptysie piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze około 10 - 15 minut aż będą złociste. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika. Gotowe ptysie pozostaw do ostygnięcia, rozkrój poziomo i do środka daj krem z żółtek. Gotowe możesz posypać cukrem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz