Proste ptysie z kremem z żółtek

Przepis Proste ptysie z kremem z żółtek

Dodał: NajKasia, 28.1.2022

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Doskonałe, kruchutkie ptysie nadziewane kremem z żółtek.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.1.2022

Kategorie: Ciasto parzone, Ciasta

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Masa:

150 gmąki
250 mlwody
5 szt.jajek
szczyptasoli
100 gmasła

Krem:

2 szt.żółtka
250 mlmleka
1 op.budyń waniliowy
120 gcukru
220 gmasła
1 op.cukru waniliowego
2 łyżkirumu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw przygotuj ciasto parzone : Zagotuj wodę, dodaj 100 g masła, sól, zmniejsz ogień, powoli stale mieszając dosypuj mąkę i mieszaj gotując na małym ogniu jeszcze przez około 5 minut. Pozostaw do ostygnięcia od czasu do czasu mieszając a potem zmiksuj z jajkami.
  2. Ciasto daj do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na posmarowaną tłuszczem blachę małe ptysie, w piekarniku urosną więc dawaj je w pewnej odległości od siebie.
  3. Krem: Ugotuj budyń waniliowy w mleku wymieszanym z dwoma żółtkami bez cukru. Stale mieszając ostudź go. Z masła, cukru i cukru waniliowego zmiksuj piankę. Aby poprawić smak możesz dodać łyżeczkę rumu. Ostrożnie mieszaj budyń z kremem maślanym, obie masy muszą mieć taką samą temperaturę aby się nie zważyły.
  4. Ptysie piecz w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 230 °C, po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 °C i piecz jeszcze około 10 - 15 minut aż będą złociste. Nie otwieraj niepotrzebnie piekarnika. Gotowe ptysie pozostaw do ostygnięcia, rozkrój poziomo i do środka daj krem z żółtek. Gotowe możesz posypać cukrem. Przechowuj w chłodnym miejscu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj