Proste ciasto z truskawkami

Dodał: NajKasia, 29.3.2021
Kategorie:
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
Już nie mogę się doczekać, aż w moim ogrodzie dojrzeją truskawki. A już niedługo będą!
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 29.3.2021
Kategorie:
SKŁADNIKI
300 gmąki
3 szt.jajek
150 gcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
skórka z 1 cytryny starta na tarce na drobnych oczkach
10 łyżekoleju
10 łyżeletniego mleka
1/2 małego op.proszku do pieczenia
400 gświeżych truskawek
2 łyżkicukru kryształ
- Oprócz podstawowych składników przygotuj też blaszkę (35 x 25 cm), olej w spreju lub inny tłuszcz i mąkę do posypania blaszki oraz cukier puder do ozdobienia ciasta na końcu.
- Żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do osiągnięcia gęstej pianki. Dodaj skórkę z cytryny. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej. Do masy z żółtek dodawaj stopniowo i naprzemiennie olej, mleko i mąkę.
- Z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę. Następnie wmieszaj ją ostrożnie i delikatnie do ciasta. Do posmarowanej i posypanej blaszki wlej ciasto i wygładź szpatułką. Umyte, obcieknięte i przekrojone truskawki wymieszaj z cukrem kryształ (to po to, aby nie spadły aż na dno) i ułóż gęsto na cieście. W piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż będzie miało różowy kolor przez około 20 do 30 minut. Weź pod uwagę doświadczenie z własnym piekarnikiem.
- Po ostygnięciu posyp cukrem pudrem.
Autor: Naďa I. (Rebeka)
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Jednoduchá jahodová bublanina.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Jednoduchá jahodová bublanina.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Einfacher Erdbeerkuchen an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Egyszerű epres kevert tészta.
KOMENTARZE DO PRZEPISU