Proste ciasto ponczowe

Przepis Proste ciasto ponczowe

Dodał: NajKasia, 28.4.2022

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Istnieją tylko 2 grupy ludzi. Ci, którzy kochają ponczowe ciasta i ci, którzy ich nienawidzą. Koniecznie wypróbuj ten przepis ponieważ wbrew pozorom jest bardzo prosty i pyszny.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 28.4.2022

Kategorie: Urodziny, Świąteczne wypieki, Kołacze, Desery, Ciastka

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

10 szt.jajek
600 gmąki
1 i 1/2 małego op.proszku do pieczenia
500 gcukru
10 łyżekoleju
10 łyżekmleka

Zalewa:

240 gcukru
150 mlwody
2 łyżkisyropu malinowego
1 op.cukru waniliowego
2 szt.cytryna
2 szt.pomarańcza
100 gmasła
100 mlrumu

Polewa:

250 gcukru pudru
3 łyżkirumu
1 łyżkasyropu malinowego
1 łyżka (według potrzeb)mleka
400 gdżemu malinowego
szczyptaczerwonego barwnika spożywczego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najpierw upiecz 2 spody z ciasta. Na jeden spód będziesz potrzebować 3 żółtka, które zmiksuj ze 150 g cukru, 3 łyżkami oleju i mleka. 180 g mąki wymieszaj z połową opakowania proszku do pieczenia a z białek ubij sztywną pianę. Do masy z żółtek na zmianę dodawaj sypką mieszankę i ubitą pianę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 15 minut. Oba ciasta pozostaw do ostygnięcia. Trzeci spód upiecz w ten sam sposób, ale upiecz go z 4 jajek (według tej samej procedury). Dodaj również barwnik spożywczy, aby płat miał różowy kolor - żółtka zmiksuj z 200 g cukru i barwnikiem do osiągnięcia pianki, dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Do ostygnięcia ciasto pozostaw na papierze do pieczenia.
  2. Spód z 4 jajek daj do blaszki, w której się piekł i porządnie polej go przygotowaną zalewą - zagotuj wodę z cukrem, aby cukier się rozpuścił i do gorącego daj masło. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryn a następnie również sok, cukier waniliowy i rum. Tak polany spód z ciasta pozostaw na pół godziny. 
  3. Jeden spód z 3 jajek posmaruj dżemem, posmarowaną stroną połóż na polanym zalewie spodzie i za pomocą blaszki obróć tak, aby polany spód był na górze. Drugi spód z 3 jajek posmaruj dżemem i połóż posmarowaną stroną na polanym spodzie. Pozostaw papier i porządnie obciąż i odstaw do następnego dnia. Ja daję do lodówki ale wystarczy też zimna spiżarnia.  
  4. Na drugi dzień zdejmij papier do pieczenia i polej polewą - ja kupiłam gotową polewę, ale dam Ci przepis na domową. Cukier puder dobrze wymieszaj z rumem i odrobiną barwnika spożywczego, syropem malinowym i mlekiem. Mleko dodawaj po łyżeczce. Gęstą polewą posmaruj wierzch ciasta i pozostaw aby stężała.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj