NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Urodziny Proste ciasto ponczowe
Proste ciasto ponczowe
Przepis Proste ciasto ponczowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Istnieją tylko 2 grupy ludzi. Ci, którzy kochają ponczowe ciasta i ci, którzy ich nienawidzą. Koniecznie wypróbuj ten przepis ponieważ wbrew pozorom jest bardzo prosty i pyszny.

NajKasia    ·   28.4.2022

Proste ciasto ponczowe

Istnieją tylko 2 grupy ludzi. Ci, którzy kochają ponczowe ciasta i ci, którzy ich nienawidzą. Koniecznie wypróbuj ten przepis ponieważ wbrew pozorom jest bardzo prosty i pyszny.

55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

10 szt.
jajek
600 g
mąki
1 i 1/2 małego op.
proszku do pieczenia
500 g
cukru
10 łyżek
oleju
10 łyżek
mleka

Zalewa:

240 g
cukru
150 ml
wody
2 łyżki
syropu malinowego
1 op.
cukru waniliowego
2 szt.
cytryna
2 szt.
pomarańcza
100 g
masła
100 ml
rumu

Polewa:

250 g
cukru pudru
3 łyżki
rumu
1 łyżka
syropu malinowego
1 łyżka (według potrzeb)
mleka
400 g
dżemu malinowego
szczypta
czerwonego barwnika spożywczego
Sposób przepisu
Drukuj
55 min.
Przygotowanie
45 min.
Gotowanie
  1. Najpierw upiecz 2 spody z ciasta. Na jeden spód będziesz potrzebować 3 żółtka, które zmiksuj ze 150 g cukru, 3 łyżkami oleju i mleka. 180 g mąki wymieszaj z połową opakowania proszku do pieczenia a z białek ubij sztywną pianę. Do masy z żółtek na zmianę dodawaj sypką mieszankę i ubitą pianę. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni. Trwa to około 15 minut. Oba ciasta pozostaw do ostygnięcia. Trzeci spód upiecz w ten sam sposób, ale upiecz go z 4 jajek (według tej samej procedury). Dodaj również barwnik spożywczy, aby płat miał różowy kolor - żółtka zmiksuj z 200 g cukru i barwnikiem do osiągnięcia pianki, dodaj mieszankę mąki i proszku do pieczenia oraz ubitą pianę z białek. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia. Do ostygnięcia ciasto pozostaw na papierze do pieczenia.
  2. Spód z 4 jajek daj do blaszki, w której się piekł i porządnie polej go przygotowaną zalewą - zagotuj wodę z cukrem, aby cukier się rozpuścił i do gorącego daj masło. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj skórkę z pomarańczy i cytryn a następnie również sok, cukier waniliowy i rum. Tak polany spód z ciasta pozostaw na pół godziny. 
  3. Jeden spód z 3 jajek posmaruj dżemem, posmarowaną stroną połóż na polanym zalewie spodzie i za pomocą blaszki obróć tak, aby polany spód był na górze. Drugi spód z 3 jajek posmaruj dżemem i połóż posmarowaną stroną na polanym spodzie. Pozostaw papier i porządnie obciąż i odstaw do następnego dnia. Ja daję do lodówki ale wystarczy też zimna spiżarnia.  
  4. Na drugi dzień zdejmij papier do pieczenia i polej polewą - ja kupiłam gotową polewę, ale dam Ci przepis na domową. Cukier puder dobrze wymieszaj z rumem i odrobiną barwnika spożywczego, syropem malinowym i mlekiem. Mleko dodawaj po łyżeczce. Gęstą polewą posmaruj wierzch ciasta i pozostaw aby stężała.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz