Proste ciasto miodowe

Przepis Proste ciasto miodowe

Dodał: NajKasia, 31.3.2020

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Najgorsze w tym przepisie jest to czekanie. Zwykle ciasto pozostawiam w chłodnym miejscu na 1 dzień, ale w sumie dobrze by było podwoić ten czas. Jest doskonałe, kruche i smaczne.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 31.3.2020

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 łyżkimiodu
60 gmasła
200 gcukru
2 szt.jajek
440 gmąki
2 łyżeczkisody
1 łyżeczkakakao

Krem:

60 gmąki
500 mlmleka
150 gcukru pudru
250 gmasła
50 mlrumu

Polewa:

100 gczekolady
50 gutwardzanego tłuszczu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Nad parą ubijaj miód, masło, cukier i jajka tak długo, aż mieszanka nie zgęstnieje i nie zacznie nabierać złotego koloru. W misce wymieszaj mąkę z sodą i dodaj mieszankę oraz kakao.
  2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki płat i upiecz. Piecz w temperaturze 160 stopni około 7 minut.
  3. Krem: Z mąki i 60 g masła przygotuj jasną masę. Dodaj zimne mleko, doprowadź do wrzenia i mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj rum i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Resztę masła w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem i stopniowo miksuj z ostygniętą masą z pozostałych składników na krem.
  5. Upieczone placki przełóż kremem i polej czekoladą. Pozostaw co najmniej na 1 dzień w zimnym miejscu.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj