NajPrzepis.pl Desery Kołacze Proste ciasto miodowe
Proste ciasto miodowe
Przepis Proste ciasto miodowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.3.2020

Proste ciasto miodowe

Najgorsze w tym przepisie jest to czekanie. Zwykle ciasto pozostawiam w chłodnym miejscu na 1 dzień, ale w sumie dobrze by było podwoić ten czas. Jest doskonałe, kruche i smaczne.

35 min.
Przygotowanie
7 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

2 łyżki
miodu
60 g
masła
200 g
cukru
2 szt.
jajek
440 g
mąki
2 łyżeczki
sody
1 łyżeczka
kakao

Krem:

60 g
mąki
500 ml
mleka
150 g
cukru pudru
250 g
masła
50 ml
rumu

Polewa:

100 g
czekolady
50 g
utwardzanego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Nad parą ubijaj miód, masło, cukier i jajka tak długo, aż mieszanka nie zgęstnieje i nie zacznie nabierać złotego koloru. W misce wymieszaj mąkę z sodą i dodaj mieszankę oraz kakao.
  2. Ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki płat i upiecz. Piecz w temperaturze 160 stopni około 7 minut.
  3. Krem: Z mąki i 60 g masła przygotuj jasną masę. Dodaj zimne mleko, doprowadź do wrzenia i mieszaj aż zgęstnieje. Dodaj rum i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Resztę masła w temperaturze pokojowej wymieszaj z cukrem i stopniowo miksuj z ostygniętą masą z pozostałych składników na krem.
  5. Upieczone placki przełóż kremem i polej czekoladą. Pozostaw co najmniej na 1 dzień w zimnym miejscu.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz