Proste budyniowe ciasto

Przepis Proste budyniowe ciasto

Dodał: NajKasia, 8.9.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie znam chyba prostszego ciasta niż to. Doskonały smak budyniu w połączeniu z ciastem biszkoptowym. Na wierzchu polewa czekoladowa,. Nie można się mu oprzeć.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.9.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
5 łyżekcukru
5 łyżekmąki
3 łyżkiciepłej wody
3 łyżkioleju
1 małe op.proszku do pieczenia
100 mlmleka do polania

Krem:

1 op.budyniu waniliowego
1 op.budyniu czekoladowego
250 gcukru pudru
1 lmleka
250 gmasła

Polewa:

250 mlśmietany kremówki
100 ggorzkiej czekolady

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i olej. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Ostygnięte ciasto przekrój na dwie połowy.
  3. Przygotuj budyń. W mleku wymieszaj budyń w proszku (czekoladowy i waniliowy razem) i na małym ogniu ugotuj gęsty krem. 
  4. Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki i dodaj ostygnięty budyń.
  5. Na ostygnięte ciasto nałóż połowę kremu, połóż drugi płat ciasta, który za pomocą łyżki polej 100 ml mleka i nałóż drugą część nadzienia.
  6. Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej na ogniu i gdy jest ciepła odstaw ją. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Nałóż na budyń i pozostaw aby stężała.
  7. Ciasto z budyniem pokrój i podawaj. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj