NajPrzepis.pl Proste budyniowe ciasto
Proste budyniowe ciasto
Przepis Proste budyniowe ciasto
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nie znam chyba prostszego ciasta niż to. Doskonały smak budyniu w połączeniu z ciastem biszkoptowym. Na wierzchu polewa czekoladowa,. Nie można się mu oprzeć.

NajKasia    ·   8.9.2021

Proste budyniowe ciasto

Nie znam chyba prostszego ciasta niż to. Doskonały smak budyniu w połączeniu z ciastem biszkoptowym. Na wierzchu polewa czekoladowa,. Nie można się mu oprzeć.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
5 łyżek
cukru
5 łyżek
mąki
3 łyżki
ciepłej wody
3 łyżki
oleju
1 małe op.
proszku do pieczenia
100 ml
mleka do polania

Krem:

1 op.
budyniu waniliowego
1 op.
budyniu czekoladowego
250 g
cukru pudru
1 l
mleka
250 g
masła

Polewa:

250 ml
śmietany kremówki
100 g
gorzkiej czekolady
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj ciasto. Jajka z cukrem ubij do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i olej. Na końcu dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.
  2. Ostygnięte ciasto przekrój na dwie połowy.
  3. Przygotuj budyń. W mleku wymieszaj budyń w proszku (czekoladowy i waniliowy razem) i na małym ogniu ugotuj gęsty krem. 
  4. Masło z cukrem zmiksuj do osiągnięcia pianki i dodaj ostygnięty budyń.
  5. Na ostygnięte ciasto nałóż połowę kremu, połóż drugi płat ciasta, który za pomocą łyżki polej 100 ml mleka i nałóż drugą część nadzienia.
  6. Przygotuj polewę. Śmietanę podgrzej na ogniu i gdy jest ciepła odstaw ją. Dodaj połamaną na kosteczki czekoladę i rozpuść ją mieszając. Nałóż na budyń i pozostaw aby stężała.
  7. Ciasto z budyniem pokrój i podawaj. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz