NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Prawdziwe puszyste racuchy
Prawdziwe puszyste racuchy
Przepis Prawdziwe puszyste racuchy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Prawdziwe racuchy powinno się robić z mąki z grubego przemiału, drożdży i cukru kryształ. Nie powinno to być nic z gotowych mieszanek, które są gotowe w kilka minut. Bardzo ważne jest, aby ciasto trochę wyrosło, aby po upieczeniu racuchy były ładnie puszyste i delikatne jak piórko.

NajKasia    ·   19.9.2021

Prawdziwe puszyste racuchy

Prawdziwe racuchy powinno się robić z mąki z grubego przemiału, drożdży i cukru kryształ. Nie powinno to być nic z gotowych mieszanek, które są gotowe w kilka minut. Bardzo ważne jest, aby ciasto trochę wyrosło, aby po upieczeniu racuchy były ładnie puszyste i delikatne jak piórko.

45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
500 ml
mleka
400 g
mąki z grubego przemiału
1/2 kostki
drożdży
40 g
cukru kryształ
1 szt.
jajko
szczypta
soli
do smażenia trochę
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
  1. Do przesianej mąki rozdrobnij drożdże.
  2. Dodaj jedno jajko, cukier, szczyptę soli, ciepłe, ale nie gorące mleko.
  3. Ciasto dokładnie wyrób i pozostaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  4. Po wyrośnięciu smaż na odrobinie oleju na rozgrzanej patelni. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz