NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy
Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy
Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   5.8.2021

Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy

W dawnych czasach nasi dziadkowie robili galaretę zawsze, jak tylko mieli okazję. Dziś już rzadko się ją robi ale na pewno pamiętasz jej świetny smak.

40 min.
Przygotowanie
360 min.
Gotowanie
Składniki
2 szt.
golonko wieprzowe
2 szt.
nóżki wieprzowe
500 g
skóry wieprzowej
500 g
łopatki wieprzowej
20 ziarenek
pieprzu
10 ziarenek
ziela angielskiego
3 szt.
listek laurowy
2 szt.
cebuli
10 ząbków
czosnku
5 szt.
marchwi
2 szt.
pietruszki
1/2 szt.
selera
sól
ocet
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Do większego gara z zimną wodą włóż umyte golonka, nóżki oraz skórę i gotuj. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i gotuj przez około 2 godziny.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, posól i dodaj kilka kropli octu. Na bieżąco zbieraj pianę z wierzchu.
  3. Podczas tych dwóch godzin nie mieszaj, tylko zbieraj pianę.
  4. Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości dodaj marchew, pietruszkę, seler i łopatkę wieprzową. Gotuj dopóki mięso nie zmięknie. Trwa to trochę czasu ale cierpliwość się opłaci.
  5. Warzywa pokrój do miseczek, dodaj poszarpane mięso i zalej wywarem. Pozostaw do następnego dnia aby galareta stężała i podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz