Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy

Prawdziwa galareta - przepis naszych dziadków pozwoli schować drogie leki na stawy

Dodał: NajKasia, 5.8.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W dawnych czasach nasi dziadkowie robili galaretę zawsze, jak tylko mieli okazję. Dziś już rzadko się ją robi ale na pewno pamiętasz jej świetny smak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 5.8.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia, Kolacja

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

2 szt.golonko wieprzowe
2 szt.nóżki wieprzowe
500 gskóry wieprzowej
500 głopatki wieprzowej
20 ziarenekpieprzu
10 ziarenekziela angielskiego
3 szt.listek laurowy
2 szt.cebuli
10 ząbkówczosnku
5 szt.marchwi
2 szt.pietruszki
1/2 szt.selera
sól
ocet

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do większego gara z zimną wodą włóż umyte golonka, nóżki oraz skórę i gotuj. Dodaj pieprz, ziele angielskie i liście laurowe i gotuj przez około 2 godziny.
  2. Dodaj cebulę i czosnek, posól i dodaj kilka kropli octu. Na bieżąco zbieraj pianę z wierzchu.
  3. Podczas tych dwóch godzin nie mieszaj, tylko zbieraj pianę.
  4. Gdy mięso zacznie oddzielać się od kości dodaj marchew, pietruszkę, seler i łopatkę wieprzową. Gotuj dopóki mięso nie zmięknie. Trwa to trochę czasu ale cierpliwość się opłaci.
  5. Warzywa pokrój do miseczek, dodaj poszarpane mięso i zalej wywarem. Pozostaw do następnego dnia aby galareta stężała i podawaj.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj