NajPrzepis.pl Desery Kołacze Praskie drożdżówki
Praskie drożdżówki
Przepis Praskie drożdżówki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Stara dobra klasyka, która nigdy Cię nie zawiedzie. Doskonały przysmak, którego jak sądzę, nie da się zepsuć jeśli przygotowujesz go dla gości. Nie tylko będziesz się tym delektować ale też się porządnie najesz i zadbasz o to, by Twoi goście byli zadowoleni. Uwielbiam te drożdżówki, robiła je jeszcze moja mama, więc ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, a teraz sama robię je moim dzieciom a one są zachwycone i bardzo im smakuje.

NajKasia    ·   10.6.2021

Praskie drożdżówki

Stara dobra klasyka, która nigdy Cię nie zawiedzie. Doskonały przysmak, którego jak sądzę, nie da się zepsuć jeśli przygotowujesz go dla gości. Nie tylko będziesz się tym delektować ale też się porządnie najesz i zadbasz o to, by Twoi goście byli zadowoleni. Uwielbiam te drożdżówki, robiła je jeszcze moja mama, więc ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, a teraz sama robię je moim dzieciom a one są zachwycone i bardzo im smakuje.

Składniki

Ciasto:

250 g
mąki z drobnego przemiału
250 g
mąki ze średniego przemiału
150 ml
mleka
3 łyżki
cukru
250 ml
majonezu
1 szt.
jajko
30 g
świeżych drożdży
4 łyżki
wody
szczypta
soli

Krem:

200 ml
mleka
1 op.
cukru waniliowego
100 g
masła
500 ml
śmietany kremówki
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
3 łyżki
cukru pudru

Kruszonka:

100 g
mąki z grubego przemiału
60 g
masła
60 g
cukru pudru
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Z podanych składników w klasyczny sposób zrób ciasto drożdżowe (zaczyn), które po wyrośnięciu podziel na 8 części i zrób bułeczki. Możesz też zrobić 12 mniejszych.
  2. Bułeczki daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie ręką spłaszcz i zrób placki. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze co najmniej na 40 minut aby wyrosły. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 17-20 minut.
  3. W garnku rozpuść w mleku masło, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. W dwóch łyżkach mleka rozpuść skrobię i dodaj do garnka. Zagotuj i ostudź. Śmietanę ubij a następnie wymieszaj z ostygniętym kremem.
  4. Tym kremem nadziej przecięte poziomo bułeczki i włóż do lodówki aby krem stężał.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz