Praskie drożdżówki

Przepis Praskie drożdżówki

Dodał: NajKasia, 10.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Stara dobra klasyka, która nigdy Cię nie zawiedzie. Doskonały przysmak, którego jak sądzę, nie da się zepsuć jeśli przygotowujesz go dla gości. Nie tylko będziesz się tym delektować ale też się porządnie najesz i zadbasz o to, by Twoi goście byli zadowoleni. Uwielbiam te drożdżówki, robiła je jeszcze moja mama, więc ich smak przywołuje najpiękniejsze wspomnienia, a teraz sama robię je moim dzieciom a one są zachwycone i bardzo im smakuje.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 10.6.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

250 gmąki z drobnego przemiału
250 gmąki ze średniego przemiału
150 mlmleka
3 łyżkicukru
250 mlmajonezu
1 szt.jajko
30 gświeżych drożdży
4 łyżkiwody
szczyptasoli

Krem:

200 mlmleka
1 op.cukru waniliowego
100 gmasła
500 mlśmietany kremówki
1 łyżkaskrobi kukurydzianej
3 łyżkicukru pudru

Kruszonka:

100 gmąki z grubego przemiału
60 gmasła
60 gcukru pudru

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Z podanych składników w klasyczny sposób zrób ciasto drożdżowe (zaczyn), które po wyrośnięciu podziel na 8 części i zrób bułeczki. Możesz też zrobić 12 mniejszych.
  2. Bułeczki daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie ręką spłaszcz i zrób placki. Posmaruj je roztrzepanym żółtkiem i posyp kruszonką. Pozostaw jeszcze co najmniej na 40 minut aby wyrosły. Włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz około 17-20 minut.
  3. W garnku rozpuść w mleku masło, dodaj cukier puder i cukier waniliowy. W dwóch łyżkach mleka rozpuść skrobię i dodaj do garnka. Zagotuj i ostudź. Śmietanę ubij a następnie wymieszaj z ostygniętym kremem.
  4. Tym kremem nadziej przecięte poziomo bułeczki i włóż do lodówki aby krem stężał.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj