Ponczowe rogaliki

Przepis Ponczowe rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczne ponczowe rogaliki, które u mnie w domu są najbardziej lubiane ze wszystkich ciastek które piekę na Boże Narodzenie. Oczywiście jeśli nie bierzemy pod uwagę klasycznego ciasta ponczowego, które robię z podwójnej porcji składników więc problem jest jak otworzyć usta bo ciasto jest tak wysokie. Te rogaliki też są ponczowe i bardzo mi smakuje połączenie z czekoladą - z polewą czekoladową. Najpierw zanurzam je w zwykłej polewie czekoladowej a potem jeszcze ozdabiam gorzką czekoladą, wyglądają super.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

Składniki:

210 gmąki
140 gtłuszczu
70 gcukru pudru
2 szt.żółtka

Nadzienie:

150 gmielonych biszkoptów
100 gmasła
125 gcukru pudru
1 łyżkarumu
4 łyżkimleka (w razie potrzeby również więcej)

Polewa czekoladowa:

150 gczekolady do gotowania
75 g100% tłuszczu roślinnego

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które daj na jakiś czas do lodówki.
  2. Potem rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego rogaliki i upiecz je. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 5-8 min.
  3. Na upieczone rogaliki nożem nałóż nadzienie. Przygotuj je mieszając wszystkie składniki.
  4. Daj do lodówki aby stężały a potem zamocz w polewie czekoladowej.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj