NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ponczowe rogaliki
Ponczowe rogaliki
Przepis Ponczowe rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Fantastyczne ponczowe rogaliki, które u mnie w domu są najbardziej lubiane ze wszystkich ciastek które piekę na Boże Narodzenie. Oczywiście jeśli nie bierzemy pod uwagę klasycznego ciasta ponczowego, które robię z podwójnej porcji składników więc problem jest jak otworzyć usta bo ciasto jest tak wysokie. Te rogaliki też są ponczowe i bardzo mi smakuje połączenie z czekoladą - z polewą czekoladową. Najpierw zanurzam je w zwykłej polewie czekoladowej a potem jeszcze ozdabiam gorzką czekoladą, wyglądają super.

NajKasia    ·   24.11.2021

Ponczowe rogaliki

Fantastyczne ponczowe rogaliki, które u mnie w domu są najbardziej lubiane ze wszystkich ciastek które piekę na Boże Narodzenie. Oczywiście jeśli nie bierzemy pod uwagę klasycznego ciasta ponczowego, które robię z podwójnej porcji składników więc problem jest jak otworzyć usta bo ciasto jest tak wysokie. Te rogaliki też są ponczowe i bardzo mi smakuje połączenie z czekoladą - z polewą czekoladową. Najpierw zanurzam je w zwykłej polewie czekoladowej a potem jeszcze ozdabiam gorzką czekoladą, wyglądają super.

Składniki

Składniki:

210 g
mąki
140 g
tłuszczu
70 g
cukru pudru
2 szt.
żółtka

Nadzienie:

150 g
mielonych biszkoptów
100 g
masła
125 g
cukru pudru
1 łyżka
rumu
4 łyżki
mleka (w razie potrzeby również więcej)

Polewa czekoladowa:

150 g
czekolady do gotowania
75 g
100% tłuszczu roślinnego
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ze wszystkich składników wyrób ciasto, które daj na jakiś czas do lodówki.
  2. Potem rozwałkuj ciasto, wykrawaj z niego rogaliki i upiecz je. Piecz w temperaturze 180 stopni aż będą złociste, około 5-8 min.
  3. Na upieczone rogaliki nożem nałóż nadzienie. Przygotuj je mieszając wszystkie składniki.
  4. Daj do lodówki aby stężały a potem zamocz w polewie czekoladowej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz