Ponczowa rolada z polewą cukrową

Przepis Ponczowa rolada z polewą cukrową

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Fantastyczna rolada, którą lubi chyba każdy. Ciasto ponczowe da się zmienić w roladę. Ja po raz pierwszy spróbowałam to zrobić mniej więcej rok temu bo wcześniej nie miałam pojęcia że ciasto ponczowe może tak wyglądać. Jeśli się spieszę to zawsze robię właśnie tę roladę, klasycznego ciasta ponczowego nie robię już właściwie wcale.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 30.6.2021

Kategorie: Słodkie rolady, Rolady, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

1. płat:

6 szt.jajek
6 łyżekcukru
6 łyżekmąki

2. płat:

4 szt.jajek
4 łyżkicukru
4 łyżkimąki

Roztwór ponczowy:

1/2 kubkawody
1/2 kubkacukru pudru
rum do smaku
czerwony barwnik spożywczy

Polewa:

300 gcukru pudru
3 łyżkigorącej wody
3 łyżkirumu

Ponadto potrzebujemy:

marmoladę porzeczkową
polewę czekoladową

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę, potem zmiksuj z tym żółtka a na końcu ostrożnie wymieszaj mąkę. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i upiecz. Ja piekę w temperaturze 200 stopni przez około 8 minut, płat musi zostać elastyczny, aby dobrze się go zwijało.
  2. Roztwór ponczowy - 1/2 kubka wody, 1/2 kubka cukru pudru - zagrzej dopóki cukier się nie rozpuści, dodaj rum do smaku i czerwony barwnik spożywczy.
  3. Polewa: wymieszaj razem wszystkie składniki.
  4. Natychmiast po upieczeniu spodów posmaruj 1. płat marmoladą porzeczkową, przykryj 2. płatem, który posmaruj przygotowanym roztworem ponczowym a potem również marmoladą porzeczkową i zwiń w roladę. Następnie roladę posmaruj polewą i pozostaw w lodówce aby stężała.
  5. Na końcu rozgrzej polewę czekoladową i ozdób nią roladę.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj