Policzki wołowe na piwie

Przepis Policzki wołowe na piwie

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Danie główne dla smakoszy. Policzki wołowe na piwie.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.4.2021

Kategorie: Mięso wołowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Składniki:

około 1,5 kilopoliczków wołowych
3 szt.cebuli
4 ząbkiczosnku
0,5 lciemnego piwa
1 szt.papryczka chili
kubeczekwłoszczyzny pokrojonej w kostkę
około 50 gboczku
2 łyżkismalcu
2 szt.pieczarek (nie muszą być)
trochęchleba do zagęszczenia
kilka ziarenekziela angielskiego
kilka ziarenekpieprzu
2 szt.listków laurowych
2 łyżkimusztardy dijon

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso oczyść i pokrój na kawałki. W większym rondlu rozpuść smalec. Podpiecz na nim kawałki mięsa.
  2. Po około 10 ti minutach wyjmij mięso i odłóż na bok. Do garnka dodaj jeszcze trochę smalcu i podsmaż na nim cebulkę aż będzie złocista.
  3. Następnie dodaj pokrojony w kostkę boczek oraz grubo pokrojony czosnek. Po chwili dodaj warzywa i podsmażaj przez kolejne około 6 minut.
  4. Następnie włóż mięso z powrotem do garną razem z sosem z mięsa, dodaj musztardę i podlej to piwem. Dodaj przyprawy i duś pod pokrywką aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby podlewaj wywarem. Zależy od Ciebie czy chcesz mieć mniej czy więcej sosu. Jeśli bardziej podlejesz wywarem to trzeba sos zagęścić chlebem. W przeciwnym wypadku nie trzeba zagęszczać.
  5. Na końcu gotowania dodaj kilka gałązek majeranku i pokrojoną papryczkę chili. Podawaj najlepiej z knedlikiem ziemniaczanym. Ja trochę się zabawiłam i zrobiłam do tego nadziewane krokiety ziemniaczane.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj