Polędwiczki wieprzowe z musztardą dijon i kuskusem
Śliczne różowe mięso, soczyste i smaczne. Do tego sos z musztardy dijon a jako dodatek wybrałam kuskus. Było świetne. Smaczny niedzielny obiad.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
1 szt.polędwicy wieprzowej
do smakusól
do smakupieprz
według potrzebolej
2 łyżeczkimusztardy dijon
100 mlśmietany 30%
1 łyżkazimnego masła
Kuskus:
1 kubek (200 ml)kuskus
1/4 łyżeczkisol
do smakupieprz
1,5 kubkagorącego wywaru
1 łyżkamasła
- Z polędwicy usuń błony, posól i popieprz i opiekaj na rozgrzanym oleju. W trakcie pieczenia ją obróć i opiekaj ze wszystkich stron około 20 minut.
- Następnie wyjmij mięso i zawiń je w folię aluminiową.
- Wytopiony sos podgrzej, troszkę podlej wodą, dodaj musztardę i śmietanę, rozmieszaj i zredukuj, dodaj zimne masło i stale mieszając pozostaw aż się rozpuści.
- Kuskus wsyp do miseczki, posól, popieprz i zalej gorącym wywarem lub wodą i dodaj masło. Poczekaj aż ciecz wsiąknie, trwa to tylko kilka minut i kuskus jest gotowy.
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Vepřová panenka s dijonskou omáčkou a kuskusem.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Bravčová panenka s dijónskou omáčkou a kuskusom.
KOMENTARZE DO PRZEPISU