NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Polędwica wieprzowa z boczkiem i mozzarellą
Polędwica wieprzowa z boczkiem i mozzarellą
Przepis Polędwica wieprzowa z boczkiem i mozzarellą
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.7.2021

Polędwica wieprzowa z boczkiem i mozzarellą

Doskonały wybór na obiad. Podawaj z ryżem lub z puree ziemniaczanym.

Składniki

Będziemy potrzebować:

2 szt.
kotlety wieprzowe bez kości /polędwica/ o grubości 1 cm
grubo mielony pieprz
2 ząbki
czosnku
1/2 łyżeczki
suszonego tymianku
2 łyżki
oleju
100 g
suszonych pomidorów w oleju
100 g
boczku
kawałek
pora
100 g
mozzarelli
2 ząbki
czosnku
3 gałązki
tymianku
100 ml
wytrawnego białego wina
2 łyżki
oleju
1 łyżka
masła
wywar lub woda do podlewania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso rozbij grzbietem ręki i nadetnij na krawędziach. Popieprz, posyp tymiankiem, wyciśniętym czosnkiem, polej olejem i pozostaw na noc w lodówce.
  2. Na patelni rozgrzej olej i szybko podsmaż mięso z obu stron. Przełóż je do naczynia żaroodpornego. Pomidory i boczek pokrój w kostkę, czosnek na plasterki a pora w krążki. Tak pokrojone składniki połóż na podsmażonych kotletach a na wierzch daj pokrojoną w plastry mozzarellę.
  3. Do wytopionego tłuszczu na patelni dolej wino i poczekaj aż wyparuje. Dodaj wywar, dopraw solą, pozostaw aby się chwilę gotowało i wlej do naczynia żaroodpornego do mięsa. Obłóż gałązkami tymianki i przykryj pokrywką.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut, następnie odkryj i pozostaw aby mozzarella się zapiekła. Wyjmij mięso i odłóż aby zachowało ciepło.
  5. Sos na kuchence zredukuj albo zagęść gotową zasmażką. Ewentualnie dosól do smaku. Na koniec dodaj jeszcze miękkie masło. Wszystko podawaj z ryżem.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Naďa Indruchová

Źródło: Vaření s Tomem

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz