Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą

Przepis Podwójne ciasto monte z pyszną mleczną czekoladą

Dodał: NajKasia, 17.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Na pewno znasz ciasto monte, które kilka lat temu było hitem przepisów w internecie. Ja wypróbowałam nowy zagraniczny przepis, który trochę zmodyfikowałam i dzięki temu powstał świetny słodki deser dla dzieci.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 17.9.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Korpus:

6 szt.jajek
6 łyżekcukru kryształ
6 łyżekmąki
1 małe op.proszku do pieczenia
4 łyżkikakao
6 łyżekciepłej wody

Krem:

1 lmleka
100 gskrobi
60 gcukru kryształ
100 gbiałej czekolady
200 gmasła

Polewa:

200 gmlecznej czekolady
5 łyżekmleka
150 gmaslo

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Żółtka oddziel od białek. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia jasnej pianki. Dodaj wodę i jeszcze krótko miksuj. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Na końcu lekko wymieszaj z pianą z białek.
  2. Ciasto rozsmaruj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Sprawdź wykałaczką czy jest dobrze upieczone.
  3. Na krem wymieszaj 200 ml mleka, skrobię i cukier. Zagotuj 800 ml mleka. Dodaj do tego mleko ze skrobią i cukrem i gotuj aż zgęstnieje. Potem dodaj białą czekoladę.
  4. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj ostygniętą mieszankę z białą czekoladą.
  5. Na polewę rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę mleczną, mleko i masło.
  6. Ostygnięty korpus przetnij na pół. Pierwszą połowę posmaruj kremem i polej polewą. Przykryj drugą połową korpusu, posmaruj resztą kremu i polej resztą polewy. Schłodź w lodówce.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj