Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt

Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Wypróbowałaś już wiele przepisów na biszkopt przy pieczeniu tortu i nigdy nie wyszedł on zgodnie z Twoimi wyobrażeniami? Wypróbuj ten przepis a zobaczysz, że ciasto będzie delikatne, wilgotne i puszyste.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

4 szt.jajek
160 gcukru
110 gmąki
40 gkakao
30 gskrobi kukurydzianej
1 małe op.proszku do pieczenia
50 gmasła
50 mlwody

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Wypróbowałaś już wiele przepisów na biszkopt przy pieczeniu tortu i nigdy nie wyszedł on zgodnie z Twoimi wyobrażeniami? Wypróbuj ten przepis a zobaczysz, że ciasto będzie delikatne, wilgotne i puszyste..
  2. Z podanej w przepisie ilości składników przygotujesz ciasto w okrągłej foremce do pieczenia o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.
  3. Piekarnik nagrzej wcześniej do 170 stopni i przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy 20 cm a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do jednej miski. W małym garnuszku rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia i dodaj wodę.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj łyżką cukier (dodaj 80 g cukru). Ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany.
  6. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem do osiągnięcia pianki i już tylko drewnianą łyżką dodaj tę piankę z żółtek do piany z białek. Na końcu dodaj sypką mieszankę oraz rozpuszczone masło z wodą i włóż ciasto do foremki.
  7. Piecz około 15 - 20 minut. Nie piecz zbyt długo aby ciasto nie było za bardzo suche.

Źródło: Vk

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj