NajPrzepis.pl Torty Słodkie torty Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt
Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt
Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.3.2021

Podstawowy przepis na kakaowy biszkopt

Wypróbowałaś już wiele przepisów na biszkopt przy pieczeniu tortu i nigdy nie wyszedł on zgodnie z Twoimi wyobrażeniami? Wypróbuj ten przepis a zobaczysz, że ciasto będzie delikatne, wilgotne i puszyste.

Składniki
4 szt.
jajek
160 g
cukru
110 g
mąki
40 g
kakao
30 g
skrobi kukurydzianej
1 małe op.
proszku do pieczenia
50 g
masła
50 ml
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wypróbowałaś już wiele przepisów na biszkopt przy pieczeniu tortu i nigdy nie wyszedł on zgodnie z Twoimi wyobrażeniami? Wypróbuj ten przepis a zobaczysz, że ciasto będzie delikatne, wilgotne i puszyste..
  2. Z podanej w przepisie ilości składników przygotujesz ciasto w okrągłej foremce do pieczenia o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm.
  3. Piekarnik nagrzej wcześniej do 170 stopni i przygotuj okrągłą foremkę do pieczenia o średnicy 20 cm a jej dno wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Mąkę, kakao, skrobię i proszek do pieczenia przesiej do jednej miski. W małym garnuszku rozpuść masło, pozostaw do ostygnięcia i dodaj wodę.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj łyżką cukier (dodaj 80 g cukru). Ubijaj dopóki nie osiągniesz błyszczącej piany.
  6. Żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem do osiągnięcia pianki i już tylko drewnianą łyżką dodaj tę piankę z żółtek do piany z białek. Na końcu dodaj sypką mieszankę oraz rozpuszczone masło z wodą i włóż ciasto do foremki.
  7. Piecz około 15 - 20 minut. Nie piecz zbyt długo aby ciasto nie było za bardzo suche.

Źródło: Vk

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz