NajPrzepis.pl Desery Rolady Słodkie rolady Podstawowa rolada trochę inaczej - trik z palcem
Podstawowa rolada trochę inaczej - trik z palcem
Przepis Podstawowa rolada trochę inaczej - trik z palcem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   13.9.2021

Podstawowa rolada trochę inaczej - trik z palcem

Podstawowa rolada trochę inaczej. Wypróbowałam mały trik z palcem i wyszła z tego piękna rolada, która odniosła sukces. Moje dzieci lubią ciasta bez kremu, dlatego ta rolada była idealna a dodatkowo podobało im się jak była pięknie kolorowa.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
200 g
cukru
6 łyżki
oleju
200 g
mąki
2 łyżki
kakao do pieczenia
2 łyżki
wody
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z połową cukru na biała, błyszczącą piankę.  Żółtka zmiksuj z drugą połową cukru do osiągnięcia jasnej pianki.
  2. Do żółtek z cukrem dodaj olej i zmiksuj. Ostrożnie wymieszaj z przesianą mąką i pianą z białek. Zawsze dodawaj  po trochę mąki i piany z białek dopóki nie zużyjesz mąki i piany..
  3. Połowę ciasta wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Drugą połowę wymieszaj z kakao i wodą. Ciasto kakaowe daj do rękawa cukierniczego i ostrożnie strzykaj na jasne ciasto tak aby pokryć cała jego powierzchnię.
  4. Palcem jeździj ciastem na blaszce z lewej strony do prawej, następnie obróć blaszkę o 90° i powtórz cały proces. Piecz w temperaturze 170°C przez około 10 minut. Następnie wyłóż na czysty papier do pieczenia i jeszcze ciepłe zwiń w roladę. Po ostygnięciu pokrój.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz