NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Płaska rolada z ryżem jaśminowym
Płaska rolada z ryżem jaśminowym
Przepis Płaska rolada z ryżem jaśminowym
NajKasia    ·   7.6.2022

Płaska rolada z ryżem jaśminowym

Tak, wiem, że rolady się zwija, ale jeśli ktoś nie ma do tego cierpliwości tak jak ja, to może je ugotować nawet w formie płaskiej na talerzu. Mięso klasycznie jest w plastrach, rozbite tłuczkiem i krótko opieczone a w sosie apetycznie "pływają" wszystkie składniki, które w oryginalnej wersji byłyby ładnie zawinięte w środku. Podawałam je z ryżem jaśminowym i pyszny obiad gotowy.

Składniki
łopatka
kostka rosołowa mięsna
parówka
boczek
ogórki konserwowe
mąka
ugotowane jajko
sól, pieprz
sos sojowy
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mięso wieprzowe pokrój na plastry i rozbij tłuczkiem (ja dziś użyłam łopatki), posól, popieprz i szybko podsmaż na patelni.
  2. Następnie włóż do szybkowaru, zalej wodą aby mięso było zanurzone, dodaj kostkę rosołową mięsna, sól, pokrojoną w plasterki parówkę, boczek (w kostkę), ogórki konserwowe (w plastry). Gotuj przez około 20 minut, następnie wyłącz i poczekaj żeby doszło.
  3. Wyjmij mięso, weź do garnuszka trochę wywaru, pozostaw do ostygnięcia a następnie w nim rozmieszaj mąkę, wlej z powrotem do garnka i zagotuj, na koniec dodaj do sosu pokrojone w kostkę jajko i dopraw (sól, pieprz, sos sojowy).
  4. Jeśli chcesz, aby mięso pozostało w całości, podgrzej je w misce w kuchence mikrofalowej i przelej sosem dopiero na talerzu. Możesz też włożyć mięso z powrotem do sosu i podgrzać wszystko razem (wtedy mięso się może troszkę rozpaść).
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz