Placki ziemniaczane z gulaszem

Przepis Placki ziemniaczane z gulaszem

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Placki ziemniaczane z gulaszem
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pomysł na jutrzejszy obiad od Nadi :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Placki ziemniaczane z gulaszem

Dodał: NajKasia, 1.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Na gulasz:

500 gmięsa z szynki wieprzowej
1 szt.czerwona cebula
pęczekcebuli dymki (tylko biała część)
1 szt.czerwona papryka
1 szt.papryczka peperoni (mi nie udało się kupić dodałam chilli w proszku)
300 gleczo w słoiku
1 szt.ogórek kiszony
2 łyżkisos Worcestershirey (Heinz)
4 łyżkidobrej jakości ketchupu
sól, pieprz
2 ząbkiczosnku
2 łyżkioleju
tłuszcz na patelnię

Na placki ziemniaczane:

2 szt.dużych ziemniaków
3 ząbkiczosnku
2 szt.jajek
1 łyżkasuszonego majeranku
sól, pieprz
4 - 5 łyżekbułki tartej
tłuszcz do smażenia

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mięso pokrój w paseczki, posól, popieprz, pokrop sosem sos Worcestershire, dodaj olej.
  2. Jeśli nie masz świeżej papryczki peperoni dodaj chili w proszku (ilość w zależności od preferencji smakowych). Obraną cebulę pokrój na półksiężyce. Paprykę pozbawioną gniazd nasiennych pokrój w paski.
  3. Papryczkę peperoni pozbaw gniazda nasiennego i drobno pokrój. Ogórka pokrój w kostkę i dodaj do leczo.
  4. Na patelni (idealnie w woku) rozgrzej tłuszcz (smalec lub olej), dodaj zamarynowane mięso pokrojone w paski i prędko podsmaż około 5 minut. Dodaj cebulę, papryczkę peperoni, pokrojony w płatki czosnek i paprykę i ponownie 5 minut podsmażaj i mieszaj. Następnie dodaj lecz oraz ketchup i krótko podgrzej. W razie potrzeby dopraw do smaku solą.
  5. Jednego ziemniaka zetrzyj na tarce na dużych oczkach, drugiego na małych. Dodaj wszystkie składniki i wymieszaj. Na rozgrzanym tłuszczu (smalec, olej) smaż z obu stron aż będą złociste.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj