NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Przepis Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Kilka lat temu jadłam ten przysmak w jednej restauracji i od tego czasu jest to moje najbardziej ulubione danie, jak powiedział by mój syn Kubuś :-D Chociaż u nas w domu mięso je się właściwie codziennie, dziś zrobiłam wyjątek. Placki ziemniaczane z cukinią to super alternatywa, szczególnie gdy na ogrodzie urośnie Ci dużo cukinii. Trę ją na tarce nawet ze skórką, żeby placki miały ładny zielony kolor. Jeśli jednak cukinię kupuję w sklepie to ją obieram. Nigdy nie wiadomo czym była pryskana. :-)

NajKasia    ·   12.4.2021

Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert

Kilka lat temu jadłam ten przysmak w jednej restauracji i od tego czasu jest to moje najbardziej ulubione danie, jak powiedział by mój syn Kubuś :-D Chociaż u nas w domu mięso je się właściwie codziennie, dziś zrobiłam wyjątek. Placki ziemniaczane z cukinią to super alternatywa, szczególnie gdy na ogrodzie urośnie Ci dużo cukinii. Trę ją na tarce nawet ze skórką, żeby placki miały ładny zielony kolor. Jeśli jednak cukinię kupuję w sklepie to ją obieram. Nigdy nie wiadomo czym była pryskana. :-)

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
ziemniaki
cukinia
camembert
jajka
cebula
czosnek
wędzonka
majeranek
pieprz, sól
kminek
mąka
smalec
Sposób przepisu
Drukuj
20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
  1. Daj mniej więcej w proporcji pół na pół surowe ziemniaki starte na tarce na drobnych oczkach i startą na grubych oczkach cukinię nawet ze skórką, drobno pokrojoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, kawałek pachnącej wędzonki (pokrojonej w kosteczkę), suszony majeranek, mielony czarny pieprz, mielony kminek, sól i mąkę oraz smalec do smażenia.
  2. Wymieszaj klasyczne, niezbyt gęste ciasto. Łyżką nakładaj na patelnię mniejsze placki ziemniaczane, do środka każdego z nich daj przekrojone kółeczko sera camembert (jeśli jest mały to wystarczy przekroić na pół aby powstały z niego dwa kółeczka, jeśli większy to na cztery części i wtedy powstają 4 półkola), łyżką dodaj na wierzch i na boki jeszcze trochę masy na placki ziemniaczane. Gdy placki są już podpieczone od spodu to szybkim ruchem obróć je na drugą stronę i dopiecz aż się zarumienią.
  3. Piecz powoli aby ser w środku się ładnie roztopił.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz