NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Przepis Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   12.4.2021

Placki ziemniaczane z cukinią, nadziewane serem camembert

Kilka lat temu jadłam ten przysmak w jednej restauracji i od tego czasu jest to moje najbardziej ulubione danie, jak powiedział by mój syn Kubuś :-D Chociaż u nas w domu mięso je się właściwie codziennie, dziś zrobiłam wyjątek. Placki ziemniaczane z cukinią to super alternatywa, szczególnie gdy na ogrodzie urośnie Ci dużo cukinii. Trę ją na tarce nawet ze skórką, żeby placki miały ładny zielony kolor. Jeśli jednak cukinię kupuję w sklepie to ją obieram. Nigdy nie wiadomo czym była pryskana. :-)

20 min.
Przygotowanie
20 min.
Gotowanie
Składniki
ziemniaki
cukinia
camembert
jajka
cebula
czosnek
wędzonka
majeranek
pieprz, sól
kminek
mąka
smalec
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Daj mniej więcej w proporcji pół na pół surowe ziemniaki starte na tarce na drobnych oczkach i startą na grubych oczkach cukinię nawet ze skórką, drobno pokrojoną cebulkę, wyciśnięty czosnek, kawałek pachnącej wędzonki (pokrojonej w kosteczkę), suszony majeranek, mielony czarny pieprz, mielony kminek, sól i mąkę oraz smalec do smażenia.
  2. Wymieszaj klasyczne, niezbyt gęste ciasto. Łyżką nakładaj na patelnię mniejsze placki ziemniaczane, do środka każdego z nich daj przekrojone kółeczko sera camembert (jeśli jest mały to wystarczy przekroić na pół aby powstały z niego dwa kółeczka, jeśli większy to na cztery części i wtedy powstają 4 półkola), łyżką dodaj na wierzch i na boki jeszcze trochę masy na placki ziemniaczane. Gdy placki są już podpieczone od spodu to szybkim ruchem obróć je na drugą stronę i dopiecz aż się zarumienią.
  3. Piecz powoli aby ser w środku się ładnie roztopił.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz