NajPrzepis.pl Pora dnia Śniadanie Placki chlebowe z serem i nasionami
Placki chlebowe z serem i nasionami
Przepis Placki chlebowe z serem i nasionami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Proste i szybkie pieczywo, które możesz przygotować na śniadanie albo na kolację. Mąka, woda, ser i placuszki gotowe. Ja użyłam klasycznego twardego sera edamskiego, ale możesz również użyć sera z niebieską pleśnią Lazur albo jakiegoś innego o bardziej wyrazistym smaku.

NajKasia    ·   29.1.2022

Placki chlebowe z serem i nasionami

Proste i szybkie pieczywo, które możesz przygotować na śniadanie albo na kolację. Mąka, woda, ser i placuszki gotowe. Ja użyłam klasycznego twardego sera edamskiego, ale możesz również użyć sera z niebieską pleśnią Lazur albo jakiegoś innego o bardziej wyrazistym smaku.

45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
Składniki
1 kubek = 250 ml
2 i 1/2 kubka
mąki
2 łyżki
cukru kryształ
1/2 łyżeczki
soli
1/2 łyżeczki
suszonych drożdży
250 ml
wody
2 łyżki
oleju
do posmarowania
jajko
na posypania
twardy ser
na posypania
nasionka słonecznika
Sposób przepisu
Drukuj
45 min.
Przygotowanie
15 min.
Gotowanie
  1. Ze wszystkich składników wyrób jednolite ciasto, które podziel na 4 równe części. Pozostaw do wyrośnięcia na stole przykryte ściereczka przez około pół godziny.
  2. Potem kulki rozwałkuj na placki, ułóż je na blaszce, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp serem. Posyp nasionami, dodaj przyprawy według własnych preferencji smakowych i upiecz.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut.
  4. Po upieczeniu zakryj je na kilka minut bawełnianą ściereczką a potem podawaj.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz