NajPrzepis.pl Mięso Mięso wołowe Piwny gulasz z makaronem albo z knedlikami
Piwny gulasz z makaronem albo z knedlikami
Przepis Piwny gulasz z makaronem albo z knedlikami
NajKasia    ·   26.7.2022

Piwny gulasz z makaronem albo z knedlikami

Doskonały przysmak dla facetów. Wysokiej jakości mięso i super sosik z piwa. Jako dodatek makaron albo knedliki drożdżowe i smaczny obiadek gotowy. Oczywiście to danie nie jest wyłącznie dla facetów, paniom na pewno też będzie smakować. Dodatki możesz zmieniać w zależności od tego, na co masz ochotę: ja robiłam ten obiad dwa razy, raz z makaronem a raz z drożdżowymi knedlikami. Było to wspaniałe więc na pewno nie był to ostatni raz gdy ugotowałam to danie.

Składniki

Będziemy potrzebować:

600 g
mięsa wołowego
2 szt.
czerwona cebula
2 łyżki
smalcu
4 ząbki
czosnku
1 łyżka
mąki
1 łyżeczka
czerwonej mielonej papryki
200 ml
wody
200 ml
piwa
sól
pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. W garnku albo na patelni roztop smalec i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj pokrojone w kostkę mięso i krótko podpiecz.
  2. Dodaj mąkę i dobrze wymieszaj - stale na dużym ogniu. Posól, popieprz, dodaj wyciśnięty albo drobno posiekany czosnek, mieloną paprykę i dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj wodę i piwo. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień. Przykryj i duś przez około 1 godzinę (albo dłużej - dopóki mięso nie zmięknie).
  3. Podawaj z makaronem albo z knedlikami. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz