NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Cheesecake bez pieczenia Pistacjowy sernik bez pieczenia
Pistacjowy sernik bez pieczenia
Przepis Pistacjowy sernik bez pieczenia
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Sernik jest bardzo popularnym słodkim przysmakiem i znalazł zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników. Ci, którzy nie lubią wyjątkowo kremowych ciast z pewnością nie docenią tego deseru, ale my w domu go uwielbiamy. Te klasyczne, owocowe już nas znudziły, więc musiałam wymyślić coś, czego nikt wcześniej nie zrobił, nie widział ani nie próbował. Wymyśliłam sernik, który zniknął, zanim zdążył ostygnąć :D

NajKasia    ·   7.1.2021

Pistacjowy sernik bez pieczenia

Sernik jest bardzo popularnym słodkim przysmakiem i znalazł zarówno swoich miłośników, jak i przeciwników. Ci, którzy nie lubią wyjątkowo kremowych ciast z pewnością nie docenią tego deseru, ale my w domu go uwielbiamy. Te klasyczne, owocowe już nas znudziły, więc musiałam wymyślić coś, czego nikt wcześniej nie zrobił, nie widział ani nie próbował. Wymyśliłam sernik, który zniknął, zanim zdążył ostygnąć :D

Składniki

Spód:

150 g
masło
300 g
herbatniki

Krem:

400 g
mascarpone
300 ml
śmietana kremówka
300 g
biała czekolada
100 g
pistacje

Dekoracja:

pistacje
czekolada
herbatniki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Całkiem prosty i jednocześnie bardzo smaczny. Więc bez obaw - po prostu przygotuj się na słodką ucztę.
  2. Zblenduj biszkopty na bardzo drobny proszek, dodaj stopione masło i wymieszaj. Tak przygotowaną masę ułóż na dnie formy. Ja kładę też papier do pieczenia, wtedy cały sernik mogę łatwiej przełożyć na paterę. Dociśnij i odłóż do lodówki, aż do przygotowania kremu.
  3. Ubij śmietanę na sztywno, dodaj mascarpone i wymieszaj na najniższych obrotach. Nie mieszaj za długo, aby masa nie była zbyt rzadka. Rozpuść czekoladę w łaźni wodnej i odstaw. Pozostaw ją do lekkiego przestygnięcia a po tym dodaj do masy mascarpone.
  4. Dziś można już kupić niesolone i nieprażone pistacje, ale ja kupiłam te solone i prażone, więc umyłam je w gorącej wodzie i osuszyłam. Posiekałam je za pomocą tasaka na mniejsze kawałki i dodałam do kremowej masy. Wszystko wymieszałam i tak przygotowany krem ​​nałożyłam na spód.
  5. Wierzch udekoruj według własnej wyobraźni. Ja użyłam czekolady, pokruszonych herbatników i posiekanych pistacji. Po udekorowaniu odłóż cheescake do lodówki, najlepiej na całą noc. Tort jest gotowy do podania.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz