NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Pistacjowe ciasteczka z kremem z batonika DELI
Pistacjowe ciasteczka z kremem z batonika DELI
Przepis Pistacjowe ciasteczka z kremem z batonika DELI
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   2.11.2022

Pistacjowe ciasteczka z kremem z batonika DELI

Doskonały krem z batonikami DELI. Już kiedyś próbowałam zrobić ten krem z batoników o smaku czekoladowym. Tym razem wybrałam pistacjowe i pod względem smaku były świetne.

45 min.
Przygotowanie
12 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto:

350 g
mąki
3 paczki
budyniu pistacjowego
150 g
cukru pudru
230 g
margaryny
2 szt.
jajek
1 szt.
żółtko
szczypta
soli

Krem:

55 g
cukru
3 szt.
batoników DELI o smaku pistacjowym, obranych z czekolady
75 g
polewy pistacjowej (kupnej)
70 ml
mleka
75 g
masła

Polewa:

130 g
polewy pistacjowej (kupnej)
70 g
utwardzonego tłuszczu
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ciasto:
    Ze wszystkich składników wyrób ciasto i pozostaw je co najmniej na 2 godziny w lodówce (ja zostawiam na całą noc).
  2. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj różne kształty, które połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i  w średnio rozgrzanym piekarniku w temperaturze około 180 stopni piecz przez około 7-12 min. - obserwuj. Ciasteczka piecz dopóki ich krawędzie nie zaczną się robić lekko złociste. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia.
  3. Połowę kształtów zamocz w polewie pistacjowej i ozdób według własnej fantazji. Sklej kremem pistacjowym.
  4. Krem:
    W garnku wymieszaj mleko z cukrem i obranymi z czekolady batonikami DELI. Mieszankę gotuj dopóki batoniki się zupełnie nie rozpuszczą. Odstaw, dodaj polewę pistacjową i mieszaj rózgą dopóki polewa się zupełnie nie rozpuści. Tak przygotowaną bazę na krem pozostaw aby się chłodziła w lodówce do następnego dnia. Na drugi dzień przygotowaną masę na krem wyjmij z lodówki. Masło zmiksuj do osiągnięcia pianki i stopniowo miksuj z bazą pistacjową.
  5. Polewa:
    Połamaną czekoladę i pokrojony tłuszcz rozgrzej w kąpieli wodnej.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz