Pikowana kołderka z kremem czekoladowym i bananami

Przepis Pikowana kołderka z kremem czekoladowym i bananami

Dodał: NajKasia, 9.10.2021

Kategorie: Torty

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Pikowana kołderka jest u nas bardzo popularna dlatego wymyśliłam nowe ciasto, które zniknęło z blaszki jeszcze szybciej. Połączenie czekoladowego kremu, bananów i przeszywanej kołderki jest po prostu NAJLEPSZE!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 9.10.2021

Kategorie: Torty

SKŁADNIKI

Zwykłe ciasto:

3 szt.jajek
1 kubekcukru
1/2 kubkaletniej wody
1/2 kubkaoleju
2 kubkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao

Pikowana kołderka:

3 szt.jajek
1 kubekcukru
1/2 kubkaletniej wody
1/2 kubkaoleju
2 kubkimąki
1 małe op.proszku do pieczenia
1 łyżkakakao
2 op.delikatnego twarogu
5 łyżekcukru pudru
1 op.cukru waniliowego
1 op.budyniu waniliowego
1 szt.jajko

Krem:

350 mlmleka
3 łyżkicukru
1 op.budyniu czekoladowego
1 łyżkaskrobi kukurydzianej
1 op.cukru waniliowego
250 gmasła
4 łyżkicukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

banany + sok z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Użyj klasycznej dużej blaszki, którą wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Stopniowo małym strumieniem dolewaj wody i oleju a na koniec dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Sypką mieszankę wymieszaj już tylko drewnianą łyżką. Ciasto daj na blaszkę i włóż do piekarnika na pół godziny.
  2. Pikowana kołderka: Proces jest taki sam jak w przypadku klasycznego ciasta, tylko na wierzch rękawem cukierniczym strzykaj twarogowy krem: w misce utrzyj twaróg z jajkiem, dodaj cukier (możesz dodać go więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta) i budyń waniliowy w proszku. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to wystarczy zrobić tutkę z papieru do pieczenia i nałożyć krem szybkimi ruchami. Piecz tak samo, w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia.
  3. W mleku rozpuść cukier, dodaj budyń czekoladowy, skrobię kukurydzianą i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia (nie zapomnij nakryć garnka folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobiła się gruba skórka). Jeśli jednak zapomnisz to po ostygnięciu musisz ją zdjąć z budyniu, aby w kremie nie było grudek.
  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj do niego ostygnięty budyń.
  5. Krem nałóż na klasyczny spód, ułóż na nim pokrojone na połówki banany, które polej sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały, nałóż pozostały krem, ładnie wygładź i połóż na nim pikowaną kołderkę.
  6. Włóż do lodówki, aby krem stężał i możesz podawać.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj