NajPrzepis.pl Torty Pikowana kołderka z kremem czekoladowym i bananami
Pikowana kołderka z kremem czekoladowym i bananami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   9.10.2021

Pikowana kołderka z kremem czekoladowym i bananami

Pikowana kołderka jest u nas bardzo popularna dlatego wymyśliłam nowe ciasto, które zniknęło z blaszki jeszcze szybciej. Połączenie czekoladowego kremu, bananów i przeszywanej kołderki jest po prostu NAJLEPSZE!

NAJLEPSZE PRZEPISY

Składniki

Zwykłe ciasto:

3 szt.
jajek
1 kubek
cukru
1/2 kubka
letniej wody
1/2 kubka
oleju
2 kubki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao

Pikowana kołderka:

3 szt.
jajek
1 kubek
cukru
1/2 kubka
letniej wody
1/2 kubka
oleju
2 kubki
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia
1 łyżka
kakao
2 op.
delikatnego twarogu
5 łyżek
cukru pudru
1 op.
cukru waniliowego
1 op.
budyniu waniliowego
1 szt.
jajko

Krem:

350 ml
mleka
3 łyżki
cukru
1 op.
budyniu czekoladowego
1 łyżka
skrobi kukurydzianej
1 op.
cukru waniliowego
250 g
masła
4 łyżki
cukru pudru

Ponadto będziemy potrzebować:

banany + sok z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Użyj klasycznej dużej blaszki, którą wyłóż papierem do pieczenia i rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Jajka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki. Stopniowo małym strumieniem dolewaj wody i oleju a na koniec dodaj mieszankę mąki, proszku do pieczenia i kakao. Sypką mieszankę wymieszaj już tylko drewnianą łyżką. Ciasto daj na blaszkę i włóż do piekarnika na pół godziny.
  2. Pikowana kołderka: Proces jest taki sam jak w przypadku klasycznego ciasta, tylko na wierzch rękawem cukierniczym strzykaj twarogowy krem: w misce utrzyj twaróg z jajkiem, dodaj cukier (możesz dodać go więcej jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta) i budyń waniliowy w proszku. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego to wystarczy zrobić tutkę z papieru do pieczenia i nałożyć krem szybkimi ruchami. Piecz tak samo, w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, duża blaszka wyłożona papierem do pieczenia.
  3. W mleku rozpuść cukier, dodaj budyń czekoladowy, skrobię kukurydzianą i ugotuj gęsty budyń, który pozostaw do ostygnięcia (nie zapomnij nakryć garnka folią aluminiową, aby na wierzchu nie zrobiła się gruba skórka). Jeśli jednak zapomnisz to po ostygnięciu musisz ją zdjąć z budyniu, aby w kremie nie było grudek.
  4. Masło utrzyj z cukrem pudrem do osiągnięcia pianki i łyżka po łyżce dodawaj do niego ostygnięty budyń.
  5. Krem nałóż na klasyczny spód, ułóż na nim pokrojone na połówki banany, które polej sokiem z cytryny aby nie zbrązowiały, nałóż pozostały krem, ładnie wygładź i połóż na nim pikowaną kołderkę.
  6. Włóż do lodówki, aby krem stężał i możesz podawać.

Video degustacje

Krótkie video degustacje, którym się nie oprzesz

Zbiór przepisów

Wybieraj spośród najlepszych przepisów w jednym miejscu

Więcej zbiorów
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz

Najnowsze przepisy

Codziennie pomysły na smaczne jedzenie dla całej rodziny

Więcej przepisów