NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Pikantne wieprzowe paseczki
Pikantne wieprzowe paseczki
Przepis Pikantne wieprzowe paseczki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   3.5.2022

Pikantne wieprzowe paseczki

Czasami mamy w domu ochotę na coś pikantnego, mięsnego i ze smacznym sosem. Gdy mam ochotę właśnie na takie coś to robię w domu taki obiad i tylko zmieniam warzywa, które dodaję. Czasami dodaję również czosnek tak jak teraz, wtedy cała potrawa ładnie pachnie. Sos jest delikatny, nie jest zbyt ostry, ale jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy to spokojnie możesz dodać więcej, w zależności od tego jak ostre dasz radę zjeść :) Zamiast klasycznej cebuli używam szalotki i fioletowej cebuli, są znacznie delikatniejsze i smaczniejsze.

Składniki
około 300 g
mięsa wieprzowego
1 szt.
czerwona papryka
3 szt.
szalotki
3 ząbki
czosnku
do smaku
sól, pieprz
duża łyżka
przecieru pomidorowego
2 łyżki
sosu słodko-pikantnego
2 łyżki
sosu worcestershire
trochę
wody
kawałek
pora
1 szt.
czerwona cebula
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Na oleju zeszklij pokrojoną szalotkę, następnie dodaj posiekany czosnek, krótko podsmażaj a potem dodaj pokrojone w paski mięso i krótko podsmażaj z każdej strony. Posól, popieprz i dodaj pokrojoną paprykę.
  2. Posyp papryką, mielonym chili, dodaj przecier, słodki sos chili, sos worcestershire i wymieszaj.
  3. Zalej wodą, wystarczy tylko żeby mięso się pogotowało i aby połączyły się smaki wszystkich składników. 
  4. Na koniec dodaj pokrojoną w półksiężyce czerwoną cebulę i por pokrojony w paseczki.
  5. Gotuj aż osiągniesz pożądaną gęstość i możesz podawać z ryżem.

Źródło: Vaření a pečení s láskou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz