Piersi z kurczaka zawijane w boczku

Przepis Piersi z kurczaka zawijane w boczku

Dodał: NajKasia, 8.3.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Miłośnikom boczku to na pewno zasmakuje. Piersi z kurczaka zawijane w boczku podajemy z ryżem albo z puree ziemniaczanym. Pycha!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.3.2021

Kategorie: Mięso z kurczaka, Mięso

SKŁADNIKI

Potrzebujemy:

4 szt.piersi z kurczaka
150 gpieczarek
20 kscienkich plastrów boczku
1 szt.jajko
100 gbułki tartej
100 gparmezanu
500 gpomidorków cherry
sól
pieprz
olej

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Część boczku, około 5 plasterków pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na małym ogniu. Podsmażony boczek pozostaw do ostygnięcia i włóż do robota kuchennego.
  2. Pieczarki wyczyść i pokrój na plasterki. Na patelnię, na której smażylaś boczek daj łyżkę oleju i lekko osolone grzyby podpiecz na małym ogniu, dopóku zupełnie nie odparuje z nich woda.
  3. Pozostaw grzyby, aby trochę ostygły a następnie włoż je do robota kuchennego razem z boczkiem. Dodaj tartą bułkę oraz parmezan, delikatnie posól i zmiksuj całą mieszankę.
  4. Piersi z kurczaka umyj i osusz ściereczką kuchenną. Każdy kawałek przekrój poziomo na pół, aby powstały większe płaty. Mięso zakryj folią i delikatnie je rozbij na blacie kuchennym. Posól i popieprz.
  5. Nadzienie podziel na cztery części i połóż na płatach mięsa. Zawiń je w rolady i zepnij wykałaczką. Każda roladę owiń boczkiem. Przymocuj wykałaczką.
  6. Na patelni rozgrzej olej i opiecz rolady ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do posmarowanego naczynia żaroodpornego i piecz razem z pomidorkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  7. Podawaj z puree ziemniaczanym lub z ryżem. Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj