NajPrzepis.pl Mięso Mięso z kurczaka Piersi z kurczaka zawijane w boczku
Piersi z kurczaka zawijane w boczku
Przepis Piersi z kurczaka zawijane w boczku
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   8.3.2021

Piersi z kurczaka zawijane w boczku

Miłośnikom boczku to na pewno zasmakuje. Piersi z kurczaka zawijane w boczku podajemy z ryżem albo z puree ziemniaczanym. Pycha!

Składniki

Potrzebujemy:

4 szt.
piersi z kurczaka
150 g
pieczarek
20 ks
cienkich plastrów boczku
1 szt.
jajko
100 g
bułki tartej
100 g
parmezanu
500 g
pomidorków cherry
sól
pieprz
olej
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Część boczku, około 5 plasterków pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na patelni na małym ogniu. Podsmażony boczek pozostaw do ostygnięcia i włóż do robota kuchennego.
  2. Pieczarki wyczyść i pokrój na plasterki. Na patelnię, na której smażylaś boczek daj łyżkę oleju i lekko osolone grzyby podpiecz na małym ogniu, dopóku zupełnie nie odparuje z nich woda.
  3. Pozostaw grzyby, aby trochę ostygły a następnie włoż je do robota kuchennego razem z boczkiem. Dodaj tartą bułkę oraz parmezan, delikatnie posól i zmiksuj całą mieszankę.
  4. Piersi z kurczaka umyj i osusz ściereczką kuchenną. Każdy kawałek przekrój poziomo na pół, aby powstały większe płaty. Mięso zakryj folią i delikatnie je rozbij na blacie kuchennym. Posól i popieprz.
  5. Nadzienie podziel na cztery części i połóż na płatach mięsa. Zawiń je w rolady i zepnij wykałaczką. Każda roladę owiń boczkiem. Przymocuj wykałaczką.
  6. Na patelni rozgrzej olej i opiecz rolady ze wszystkich stron. Następnie przełóż je do posmarowanego naczynia żaroodpornego i piecz razem z pomidorkami w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut.
  7. Podawaj z puree ziemniaczanym lub z ryżem. Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz