NajPrzepis.pl Mięso Mięso z indyka Piersi z indyka w sosie pomarańczowym
Piersi z indyka w sosie pomarańczowym
Przepis Piersi z indyka w sosie pomarańczowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nietradycyjna potrawa z delikatnym smakiem egzotyki. Piersi z indyka z sosem pomarańczowym. Jako dodatek podaję puree ziemniaczane lub ryż. Smacznego!

NajKasia    ·   27.7.2021

Piersi z indyka w sosie pomarańczowym

Nietradycyjna potrawa z delikatnym smakiem egzotyki. Piersi z indyka z sosem pomarańczowym. Jako dodatek podaję puree ziemniaczane lub ryż. Smacznego!

Składniki

Potrzebujemy:

1 kg
piersi z indyka /mogą być z kurczaka/

Marynata:

1 szt.
jajko
1 łyżeczka
soli
1 łyżeczka
curry
1 łyżeczka
białego pieprzu
szczypta
mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanej

Sos pomarańczowy:

3 łyżki
cukru kryształ
sok z trzech pomarańczy
3 łyżki
dżemu pomarańczowego
1 łyżeczka
startej skórki pomarańczowej
2 łyżki
skrobi ziemniaczanej
2 łyżki
masła
2 szt.
pomarańczy obranych i pokrojonych na grubsze plasterki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Przygotuj marynatę i namocz w niej mięso pokrojone na kotlety, ewentualnie delitaknie rozbite tłuczkiem.
  2. Pozostaw mięso w marynacie na mniej więcej dwie godziny a potem szybko podsmaż je  na patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na drugiej patelni na sucho karmelizuj cukier, zalej sokiem pomarańczowym, rozpuść karmel i do tej bazy daj plastry pomarańczy aby się poddusiły /przez około 5 min/, które również wyjmij i daj w ciepłe miejsce.
  4. Do sosu dodaj sok pomarańczowy, skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie, pozostaw aby się gotowało a na koniec rozpuść w sosie masło, aby stał się jeszcze delikatniejszy w smaku.
  5. Mięso podawaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami polane sosem pomarańczowym i ozdobione podduszonymi pomarańczami. Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz