Piersi z indyka w sosie pomarańczowym

Przepis Piersi z indyka w sosie pomarańczowym

Dodał: NajKasia, 27.7.2021

Kategorie: Mięso z indyka, Mięso, Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nietradycyjna potrawa z delikatnym smakiem egzotyki. Piersi z indyka z sosem pomarańczowym. Jako dodatek podaję puree ziemniaczane lub ryż. Smacznego!

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 27.7.2021

Kategorie: Mięso z indyka, Mięso, Obiad, Pora dnia

SKŁADNIKI

Potrzebujemy:

1 kgpiersi z indyka /mogą być z kurczaka/

Marynata:

1 szt.jajko
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacurry
1 łyżeczkabiałego pieprzu
szczyptamielonej czerwonej papryki
1 łyżeczkaskrobi ziemniaczanej

Sos pomarańczowy:

3 łyżkicukru kryształ
sok z trzech pomarańczy
3 łyżkidżemu pomarańczowego
1 łyżeczkastartej skórki pomarańczowej
2 łyżkiskrobi ziemniaczanej
2 łyżkimasła
2 szt.pomarańczy obranych i pokrojonych na grubsze plasterki

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Przygotuj marynatę i namocz w niej mięso pokrojone na kotlety, ewentualnie delitaknie rozbite tłuczkiem.
  2. Pozostaw mięso w marynacie na mniej więcej dwie godziny a potem szybko podsmaż je  na patelni i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Na drugiej patelni na sucho karmelizuj cukier, zalej sokiem pomarańczowym, rozpuść karmel i do tej bazy daj plastry pomarańczy aby się poddusiły /przez około 5 min/, które również wyjmij i daj w ciepłe miejsce.
  4. Do sosu dodaj sok pomarańczowy, skrobię ziemniaczaną rozmieszaną w wodzie, pozostaw aby się gotowało a na koniec rozpuść w sosie masło, aby stał się jeszcze delikatniejszy w smaku.
  5. Mięso podawaj z ryżem, ziemniakami lub frytkami polane sosem pomarańczowym i ozdobione podduszonymi pomarańczami. Smacznego!

Źródło: Pečené, varené s Ivou

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj