Piernik ze śmietaną
Jak tylko znajduję przepis na sypane ciasto to muszę go wypróbować. Zawsze używam klasycznego kubka o pojemności 250 ml. Nasze babcie świetnie wiedziały, że przy pieczeniu nie jest potrzebna żadna waga.
Dodał: NajKasia, 16.7.2021
Kategorie: Kołacze, Desery, Piernik, Najlepsze desery
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
SKŁADNIKI
2 kubkimąki
1 kubekcukru
1 kubekmleka
0,5 kubkaoleju
2 szt.jajek
2 łyżkikakao
1/2 małego op.proszku do pieczenia
1 op.przyprawy do piernika
1 dżem do posmarowania
2 czekolady do gotowania
2 śmietany
- Wszystkie składniki oprócz dżemu, czekolady i śmietany połącz w ciasto, które wlej na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
- Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, posmaruj dżemem a na wierzch daj polewę (możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi).
- Polewa: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietanę. Gotowe daj aby się schłodziło w lodówce.
Źródło: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Perník se zakysanou smetanou.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Perník s kyslou smotanou.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Gewürzkuchen mit Saure-Sahne-Creme an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Bögrés kakaós szelet tejfölös-csokis krémmel.
KOMENTARZE DO PRZEPISU