NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Piernik ze śmietaną
Piernik ze śmietaną
Przepis Piernik ze śmietaną
NajKasia    ·   16.7.2021

Piernik ze śmietaną

Jak tylko znajduję przepis na sypane ciasto to muszę go wypróbować. Zawsze używam klasycznego kubka o pojemności 250 ml. Nasze babcie świetnie wiedziały, że przy pieczeniu nie jest potrzebna żadna waga.

20 min.
Przygotowanie
25 min.
Gotowanie
Składniki
2 kubki
mąki
1 kubek
cukru
1 kubek
mleka
0,5 kubka
oleju
2 szt.
jajek
2 łyżki
kakao
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 op.
przyprawy do piernika
1 dżem do posmarowania
2 czekolady do gotowania
2 śmietany
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki oprócz dżemu, czekolady i śmietany połącz w ciasto, które wlej na posmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
  2. Po upieczeniu pozostaw do ostygnięcia, posmaruj dżemem a na wierzch daj polewę (możesz jeszcze posypać wiórkami kokosowymi).
  3. Polewa: rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, następnie dodaj śmietanę. Gotowe daj aby się schłodziło w lodówce.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz