Piernik z marcepanem i dżemem

Przepis Piernik z marcepanem i dżemem

Dodał: NajKasia, 22.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Dojrzewające ciasto w stylu piernika. Robimy je wcześniej (z 1-4 tygodniowym wyprzedzeniem) aby dojrzało i zmiękło. Można je przechowywać przez kilka tygodni (w całości lub już pokrojone).

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 22.10.2021

Kategorie: Kołacze, Desery

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto

500 gmąki
1 łyżeczkasody spożywczej
1 łyżeczkaproszku do pieczenia
1/2 kubekdrobno posiekanych orzechów
100 gmasła
1 kubekcukru kryształ
1/2 kubkamiodu
2 łyżkiprzyprawy do piernika
1jajko

Warstwa marcepanowa

200 gmarcepana
50 gmąki
1jajko
1 łyżkalikieru Amaretto albo soku z cytryny

Warstwa powidłowa

280 gpowideł śliwkowych
1/2 kubkacukru pudru
2 łyżkilikieru Amaretto albo soku z cytryny

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Mąkę wymieszaj z sodą spożywczą, proszkiem do pieczenia i drobno pokrojonymi orzechami. Masło, cukier, miód oraz przyprawę do piernika daj do dużego garnka i stale mieszając dopóki składniki się nie rozpuszczą i nie są gorące (nie gotują się). Stale mieszając stopniowo dodawaj mąkę dopóki składniki się nie połączą. Odstaw z ciepła aby troszkę ostygło (około 5 minut).
  2. Podgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do ciasta dodaj jajko, Połóż je na stolnicę posypaną mąkę. Podziel je na dwie równe części, które rozwałkuj na ciasto o wymiarach nieco większych niż 20 x 30 cm.
  3. Przygotuj warstwę marcepanową. Masę marcepanową pokrój na kawałki i zmiksuj na pastę, dodaj jajko i likier lub sok z cytryny.
  4. Jeden płat piernikowego ciasta połóż na papierze do pieczenia. Masę marcepanową rozetrzyj na cieście ale brzegi zostaw czyste, aby ciasto się skleiło. 
    Potem posmaruj dżemem i przykryj drugim ciastem. Krawędzie ciasta ostrożnie sklej ze sobą i to wszystko daj do blaszki o wymiarach około 20 x 30 cm lub daj to wszystko na inną, większą blaszkę.
  5. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź (ciasto po upieczeniu stwardnieje, z biegiem czasu dojrzewa i mięknie). Przechowuj przykryte lub daj do pojemnika i odstaw na kilka dni albo tygodni.
  6. Przed samym podaniem lub kilka dni wcześniej polej polewą (cukier puder z likierem lub z sokiem z cytryny), albo posyp cukrem pudrem. Pokrój na małe kwadraty i przechowuj w zamkniętym pojemniku.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj