NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Piernik z marcepanem i dżemem
Piernik z marcepanem i dżemem
Przepis Piernik z marcepanem i dżemem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   22.10.2021

Piernik z marcepanem i dżemem

Dojrzewające ciasto w stylu piernika. Robimy je wcześniej (z 1-4 tygodniowym wyprzedzeniem) aby dojrzało i zmiękło. Można je przechowywać przez kilka tygodni (w całości lub już pokrojone).

30 min.
Przygotowanie
40 min.
Gotowanie
Składniki

Ciasto

500 g
mąki
1 łyżeczka
sody spożywczej
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
1/2 kubek
drobno posiekanych orzechów
100 g
masła
1 kubek
cukru kryształ
1/2 kubka
miodu
2 łyżki
przyprawy do piernika
1
jajko

Warstwa marcepanowa

200 g
marcepana
50 g
mąki
1
jajko
1 łyżka
likieru Amaretto albo soku z cytryny

Warstwa powidłowa

280 g
powideł śliwkowych
1/2 kubka
cukru pudru
2 łyżki
likieru Amaretto albo soku z cytryny
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Mąkę wymieszaj z sodą spożywczą, proszkiem do pieczenia i drobno pokrojonymi orzechami. Masło, cukier, miód oraz przyprawę do piernika daj do dużego garnka i stale mieszając dopóki składniki się nie rozpuszczą i nie są gorące (nie gotują się). Stale mieszając stopniowo dodawaj mąkę dopóki składniki się nie połączą. Odstaw z ciepła aby troszkę ostygło (około 5 minut).
  2. Podgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza. Do ciasta dodaj jajko, Połóż je na stolnicę posypaną mąkę. Podziel je na dwie równe części, które rozwałkuj na ciasto o wymiarach nieco większych niż 20 x 30 cm.
  3. Przygotuj warstwę marcepanową. Masę marcepanową pokrój na kawałki i zmiksuj na pastę, dodaj jajko i likier lub sok z cytryny.
  4. Jeden płat piernikowego ciasta połóż na papierze do pieczenia. Masę marcepanową rozetrzyj na cieście ale brzegi zostaw czyste, aby ciasto się skleiło. 
    Potem posmaruj dżemem i przykryj drugim ciastem. Krawędzie ciasta ostrożnie sklej ze sobą i to wszystko daj do blaszki o wymiarach około 20 x 30 cm lub daj to wszystko na inną, większą blaszkę.
  5. Włóż do piekarnika i piecz około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź (ciasto po upieczeniu stwardnieje, z biegiem czasu dojrzewa i mięknie). Przechowuj przykryte lub daj do pojemnika i odstaw na kilka dni albo tygodni.
  6. Przed samym podaniem lub kilka dni wcześniej polej polewą (cukier puder z likierem lub z sokiem z cytryny), albo posyp cukrem pudrem. Pokrój na małe kwadraty i przechowuj w zamkniętym pojemniku.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz