NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Piernik Piernik jak mgiełka
Piernik jak mgiełka
Przepis Piernik jak mgiełka
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Nigdy nie jadłam lepszego piernika. Gdy byłam mała moja mama piekła go dla mnie zawsze jak sobie tego zażyczyłam. Jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia więc nie musisz się bać, ze sobie z nim nie poradzisz.

NajKasia    ·   2.5.2021

Piernik jak mgiełka

Nigdy nie jadłam lepszego piernika. Gdy byłam mała moja mama piekła go dla mnie zawsze jak sobie tego zażyczyłam. Jest bardzo szybki i łatwy do zrobienia więc nie musisz się bać, ze sobie z nim nie poradzisz.

Składniki
100 ml
oleju
400 g
mąki
300 g
cukru pudru
1,5 łyżeczki
sody
1 łyżka
kakao
1 łyżeczka
mielonego cynamonu
3 łyżki
dżemu
0,5 l
mleka
1 małe op.
proszku do pieczenia
2 szt.
jajek
dżem do posmarowania
polewa czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki zmiksuj razem mikserem w jednej misce aż do osiągnięcia jednolitej masy.
  2. Przygotuj większą blaszkę do pieczenia, którą posmaruj olejem i posyp mąką. Ja użyłam mniejszej blaszki, piernik jest wtedy wyższy ale to zupełnie nie przeszkadza. Najlepiej użyć blaszki o wymiarach 30 x 40 cm.
  3. Na blaszkę nałóż ciasto i upiecz je we wcześniej nagrzanym piekarniku.
  4. Piecz w temperaturze 180 stopni około pół godziny - trzeba to obserwować, każdy piekarnik piecze inaczej.
  5. Upieczony piernik posmaruj dżemem i polej polewą czekoladową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz