NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pieczone ziemniaki z francuskim sosem
Pieczone ziemniaki z francuskim sosem
Przepis Pieczone ziemniaki z francuskim sosem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Znudził Ci się klasyczny ryż albo tradycyjne puree ziemniaczane jako dodatek do dania głównego? Przygotuj smaczne pieczone ziemniaki z sosem francuskim. Sos składa się z oleju, octu jabłkowego, czosnku i musztardy dijon. Musztarda dijon nadaje charakterystyczny smak więc nie zastępuj jej klasyczną musztardą. Spróbowałam to zrobiż i oryginał jest znacznie lepszy.

NajKasia    ·   23.2.2022

Pieczone ziemniaki z francuskim sosem

Znudził Ci się klasyczny ryż albo tradycyjne puree ziemniaczane jako dodatek do dania głównego? Przygotuj smaczne pieczone ziemniaki z sosem francuskim. Sos składa się z oleju, octu jabłkowego, czosnku i musztardy dijon. Musztarda dijon nadaje charakterystyczny smak więc nie zastępuj jej klasyczną musztardą. Spróbowałam to zrobiż i oryginał jest znacznie lepszy.

10 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
Składniki

Będziemy potrzebować:

750 g
ziemniaków
2 łyżki
oliwy z oliwek
sól
pieprz

Sos:

1 ząbek
czosnku
70 ml
oleju
2 łyżki
musztardy dijon
2 łyżki
octu jabłkowego
1 łyżka
cukru
2 łyżki
pietruszki
Sposób przepisu
Drukuj
10 min.
Przygotowanie
30 min.
Gotowanie
  1. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki (najlepiej użyj mniejszych ziemniaków, które przekrój na pół). Daj je do miski, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, posól, popieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
  2. Ziemniaki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do wcześniej rozgrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 220 stopni przez około 20 - 30 minut.
  3. Sos:
    Do oleju dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę /możesz go posiekać na malutkie kawałeczki/, cukier, ocet, musztardę dijon i dokładnie wymieszaj. Upieczone ziemniaki daj do miski, dodaj sos i wymieszaj.
  4. Ziemniaki podawaj jako dodatek do dania głównego, albo z kwaśną śmietaną. Na talerzu nie zapomnij posypać ich grubo pokrojoną świeżą pietruszką. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz