NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pieczone warzywa z sosem serowym
Pieczone warzywa z sosem serowym
Przepis Pieczone warzywa z sosem serowym
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.1.2023

Pieczone warzywa z sosem serowym

Czasami warto ograniczyć spożycie mięsa i zrobić na obiad same warzywa. Z sosem serowym to był całkiem smaczny posiłek. Ja podawałam to jeszcze z ryżem.

Składniki
1 szt.
średnio dużego kalafiora
1/2 szt.
dyni hokkaido
1 główka
czosnku
4 gałązki
tymianku
1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej
do smaku
sól
4 łyżki
oliwy z oliwek

Na sos:

300 ml
mleka
200 g
sera gorgonzola
100 g
sera pecorino
garść grubo rozgniecionych orzechów włoskich
garść białych bezpestkowych winogron
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kalafior podziel na różyczki, nieobraną dynię pozbawioną pestek pokrój na kawałki, czosnek obierz i pozostaw ząbki w całości.
  2. Wszystko daj do naczynia żaroodpornego, dopraw gałką muszkatołową, dodaj tymianek i zalej olejem. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni piecz przez około 30 minut. Od czasu do czasu obróć warzywa.
  3. Do rondla daj mleko, pokrojony ser gorgonzola i starty na tarce ser pecorino. Podgrzewaj na małym ogniu dopóki sery się nie rozpuszczą i sos nie zgęstnieje. Możesz dodać sól do smaku, ale nie jest to konieczne, bo sery same w sobie są dość słone.
  4. Na koniec dodaj orzechy i winogrona i krótko podgrzej. Podawaj na przykład z kaszą bulgur.

Autor: Naďa I. (Rebeka)

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz