NajPrzepis.pl Mięso Mięso wieprzowe Pieczone kotlety wieprzowe z serem, śmietaną i pomidorami
Pieczone kotlety wieprzowe z serem, śmietaną i pomidorami
Przepis Pieczone kotlety wieprzowe z serem, śmietaną i pomidorami
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   10.7.2022

Pieczone kotlety wieprzowe z serem, śmietaną i pomidorami

Jeśli nie wiesz co przygotować na niedzielny obiad, spróbuj tych nietypowych kotletów z serem, śmietaną i pomidorem. Są soczyste a przede wszystkim bez smażenia.

55 min.
Przygotowanie
35 min.
Gotowanie
Składniki
6 plastrów
polędwiczki wieprzowej
2 ząbki
czosnku
3-4 łyżki
kwaśnej śmietany lub majonezu
1 szt.
większa cebula
2-3 szt.
pomidorów
150 g
twardego sera
sól, pieprz
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Polędwiczki wieprzowe delikatnie rozbij tłuczkiem, posól i popieprz do smaku.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne, które posmaruj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia, ułóż plastry mięsa, które posmaruj kwaśną śmietaną lub majonezem, do którego dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Na dip z kwaśniej śmietany połóż pokrojoną w plastry cebulę, następnie ułóż plasterki pomidorów i tak przygotowane kotlety włóż do piekarnika. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.
  4. Następnie wyjmij blaszkę, posyp po wierzchu startym twardym serem i zapiekaj jeszcze przez 15 minut.
  5. Podawaj z warzywami, ryżem lub klasycznym puree ziemniaczanym. Smacznego!
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz