Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniaczkami

Dodał: NajKasia, 16.5.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIEPrześlij zdjęcie i pochwal się
W zeszłym tygodniu w sobotę zrobiłam świetny obiad i myślę, że w ten weekend znów go powtórzę. Mojemu mężowi ten obiad bardzo smakował. Pieczona karkówka była miękka, soczysta, no po prostu bardzo smaczna. Jako dodatek tym razem zaserwowałam pieczone ziemniaczki i jeszcze żeby nie zapomnieć, do mięska dodałam kilka krążków cebuli i drobno pokrojony czosnek. Zainspiruj się i przygotuj ten świetny obiad na sobotę albo na niedzielę.
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Dodał: NajKasia, 16.5.2021
Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso, Obiad, Pora dnia
SKŁADNIKI
około 1 kg karkówki wieprzowej w całości, bez kości
pieprz
sól
mielony kminek
czosnek
cebula
masło albo smalec
woda
- Karkówkę posól, popieprz i posyp mielonym kminkiem.
- Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, dodaj pokrojony czosnek oraz cebulę i podlej wodą.
- Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 250°C niecałą godzinę.
- W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewaj karkówkę sosem, który puszcza podczas pieczenia. Po godzinie zredukuj temperaturę w piekarniku do 180°C i dopiekaj jeszcze około godziny, wszystko zależy od wielkości karkówki.
- Ja ją pokroiłam na plastry i jeszcze chwilkę dopiekłam.
Źródło: Vaření a pečení s radostí
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pečená krkovička s opečenými brambory.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Pečená krkovička s opečenými zemiakmi.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Schweinenackenbraten mit Bratkartoffeln an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Egyben sült tarja.
KOMENTARZE DO PRZEPISU