Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniaczkami

Przepis Pieczona karkówka z zapiekanymi ziemniaczkami

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

W zeszłym tygodniu w sobotę zrobiłam świetny obiad i myślę, że w ten weekend znów go powtórzę. Mojemu mężowi ten obiad bardzo smakował. Pieczona karkówka była miękka, soczysta, no po prostu bardzo smaczna. Jako dodatek tym razem zaserwowałam pieczone ziemniaczki i jeszcze żeby nie zapomnieć, do mięska dodałam kilka krążków cebuli i drobno pokrojony czosnek. Zainspiruj się i przygotuj ten świetny obiad na sobotę albo na niedzielę.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 16.5.2021

Kategorie: Mięso wieprzowe, Mięso

SKŁADNIKI

około 1 kg karkówki wieprzowej w całości, bez kości
pieprz
sól
mielony kminek
czosnek
cebula
masło albo smalec
woda

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Karkówkę posól, popieprz i posyp mielonym kminkiem.
  2. Włóż karkówkę do naczynia żaroodpornego posmarowanego masłem, dodaj pokrojony czosnek oraz cebulę i podlej wodą.
  3. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 250°C niecałą godzinę.
  4. W trakcie pieczenia od czasu do czasu polewaj karkówkę sosem, który puszcza podczas pieczenia. Po godzinie zredukuj temperaturę w piekarniku do 180°C i dopiekaj jeszcze około godziny, wszystko zależy od wielkości karkówki.
  5. Ja ją pokroiłam na plastry i jeszcze chwilkę dopiekłam.

Źródło: Vaření a pečení s radostí

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj