Pieczona cukinia w sosie śmietanowym

Przepis Pieczona cukinia w sosie śmietanowym

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Jeśli zastanawiasz się co w tym sezonie robić z cukinii która już niedługo będzie w naszych ogrodach, to mamy dla Ciebie doskonały przepis jak najlepiej ją przygotować. Najczęściej cukinie grillujemy, opiekamy tylko na odrobince oleju z przyprawami do grilla, ewentualnie z innymi warzywami. Spróbuj przygotować luksusowy obiad bez mięsa, pieczoną cukinię w sosie śmietanowym z delikatnym czosnkowym smakiem.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 1.6.2021

Kategorie:

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

3 szt.mniejszej cukinii
50 gmasła
100 gśmietany kremówki
2 szt.jajek
do smakuczosnek
sól, pieprz

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Najlepiej użyć jak najmniejszej cukinii aby nie miała dużych pestek. Jeśli masz cukinię z ogrodu to nie musisz jej obierać, ale jeśli używasz cukinii ze sklepu to lepiej ją obrać.
  2. Pokrojoną w krążki cukinię daj do miski, posól i odstaw na chwilę aby puściła sok. Następnie odcedź sok.
  3. W drugiej misce utrzyj rozpuszczone masło, śmietanę, jajka, wyciśnięty czosnek i dodaj szczyptę soli oraz pieprzu.
  4. Przygotuj naczynie żaroodporne, do którego daj cukinię, zalej ją sosem śmietanowym a po wierzchu posyp przyprawami według własnych preferencji smakowych.
  5. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni około pół godziny.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj