NajPrzepis.pl Paryskie rogaliki - są tak fantastyczne, że będę je przygotowywać przez cały rok
Paryskie rogaliki - są tak fantastyczne, że będę je przygotowywać przez cały rok
Przepis Paryskie rogaliki - są tak fantastyczne, że będę je przygotowywać przez cały rok
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   31.10.2021

Paryskie rogaliki - są tak fantastyczne, że będę je przygotowywać przez cały rok

Czasami chodzę z córką do cukierni i zawsze zamawiam paryskie rogaliki. Uwielbiam te ciastka - chrupiące a jednocześnie pełne kremu. Bałam się zrobić je sama ale po spróbowaniu muszę powiedzieć, że jest to dość łatwe.

55 min.
Przygotowanie
10 min.
Gotowanie
Składniki

CIasto:

1 szt.
jajko
100 g
cukru pudru
100 g
mielonych orzechów włoskich
1 łyżka
mąki

Krem:

1 szt.
jajko
40 g
cukru
10 g
kakao
80 g
masła

Polewa:

100 g
czekolady
1 łyżka
oleju
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta zmiksuj mikserem na jednolitą masę, którą przełóż do rękawa cukierniczego i na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia strzykaj rogaliki.
  2. Rogaliki upiecz we wcześniej nagrzanym piekarniku. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut - obserwuj.
  3. Nad parą wymieszaj jajko z cukrem do osiągnięcia sztywnej piany. Potem dodaj kakao. Odstaw i pozostaw aby trochę ostygł. Po ostygnięciu zmiksuj z masłem o temperaturze pokojowej.
  4. Krem przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i strzykaj na ostygnięte rogaliki. Odstaw do lodówki aby stężały a potem polej je polewą czekoladową.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz