Paryskie rogaliki

Dodał: NajKasia, 18.11.2021
Kategorie: Ciasteczka orzechowe, Ciasteczka na Boże Narodzenie, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki, Wielkanoc
Niebo w gębie. Dzisiaj piekłam na zamówienie dla koleżanki. Wybrałam paryskie rogaliki ponieważ ona je uwielbia. Gdy przychodzi do mnie w gości to kwestia poczęstunku jest bardzo prosta. Wiem że znikną z talerzyka w kilka sekund. Do tego jeszcze dobra kawa i dobry nastrój :)
Dodał: NajKasia, 18.11.2021
Kategorie: Ciasteczka orzechowe, Ciasteczka na Boże Narodzenie, Boże Narodzenie, Świąteczne wypieki, Wielkanoc
SKŁADNIKI
Spód:
2 szt.całe jajka
250 gcukru pudru
300 gmielonych orzechów włoskich
Krem:
4 szt.żółtek
1 szt.jajko
3 łyżkikakao
3 łyżkicukru
250 gmasła
150 gcukru pudru
Polewa:
100 g100% tłuszczu
200 gczekolady do gotowania
- 2 całe jajka zmiksuj z 250 g cukru pudru na sztywno na najwyższych obrotach, a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj 300 g mielonych orzechów włoskich.
- Na blaszkę strzykaj rogaliki przez rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką. Piecz w temperaturze 160 z termoobiegiem dwie blaszki na raz przez około 20 minut.
- Krem: 4 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru ubij nad parą. Ostudzone dodaj do zmiksowanego masła (250g) ze 150 g cukru pudru.
- Strzykaj na rogaliki, pozostaw aby stężało na przykład na balkonie a potem namocz polewie czekoladowej.
Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL
Chcete si přečíst tento recept v češtině? Prohlédněte s Pařížské rohlíčky.
Chcete si prečítať tento recept v slovenčine? Prezrite si Parížske rožky.
Möchtet ihr dieses Rezept auf Deutsch lesen? Schaut euch Pariser Kipferl an.
Magyarul is el szeretné olvasni a receptet? Látogasson el ide Párizsi mini falatkák.
KOMENTARZE DO PRZEPISU