NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Ciasteczka orzechowe Paryskie rogaliki
Paryskie rogaliki
Przepis Paryskie rogaliki

Niebo w gębie. Dzisiaj piekłam na zamówienie dla koleżanki. Wybrałam paryskie rogaliki ponieważ ona je uwielbia. Gdy przychodzi do mnie w gości to kwestia poczęstunku jest bardzo prosta. Wiem że znikną z talerzyka w kilka sekund. Do tego jeszcze dobra kawa i dobry nastrój :)

NajKasia    ·   18.11.2021

Paryskie rogaliki

Niebo w gębie. Dzisiaj piekłam na zamówienie dla koleżanki. Wybrałam paryskie rogaliki ponieważ ona je uwielbia. Gdy przychodzi do mnie w gości to kwestia poczęstunku jest bardzo prosta. Wiem że znikną z talerzyka w kilka sekund. Do tego jeszcze dobra kawa i dobry nastrój :)

Składniki

Spód:

2 szt.
całe jajka
250 g
cukru pudru
300 g
mielonych orzechów włoskich

Krem:

4 szt.
żółtek
1 szt.
jajko
3 łyżki
kakao
3 łyżki
cukru
250 g
masła
150 g
cukru pudru

Polewa:

100 g
100% tłuszczu
200 g
czekolady do gotowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 2 całe jajka zmiksuj z 250 g cukru pudru na sztywno na najwyższych obrotach, a następnie już tylko drewnianą łyżką wymieszaj 300 g mielonych orzechów włoskich.
  2. Na blaszkę strzykaj rogaliki przez rękaw cukierniczy z okrągłą końcówką. Piecz w temperaturze 160 z termoobiegiem dwie blaszki na raz przez około 20 minut.
  3. Krem: 4 żółtka, 1 jajko, 3 łyżki kakao, 3 łyżki cukru ubij nad parą. Ostudzone dodaj do zmiksowanego masła (250g) ze 150 g cukru pudru.
  4. Strzykaj na rogaliki, pozostaw aby stężało na przykład na balkonie a potem namocz polewie czekoladowej.

Mój blog: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz