NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Paryskie rogaliki
Paryskie rogaliki
Przepis Paryskie rogaliki
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.11.2021

Paryskie rogaliki

Nie ważne czy święta czy nie święta, już mi cieknie ślinka na samą myśl o tych rogalikach. Robiłam je na Boże Narodzenie, ale uwierzcie mi, zniknęły z kosmiczną prędkością i od razu tak bardzo za nimi zatęskniłam że postanowiłam je robić częściej. W ogóle nie muszą leżeć aby skruszały, od razu są gotowe do zjedzenia. Myślałam że przed świętami trochę ograniczę pieczenie ale nie mogę się oprzeć :D

Składniki

Ciasto:

2 szt.
całe jajka
250 g
cukier puder
300 g
mielone orzechy włoskie

Krem:

4 szt.
żółtek
1 szt.
jajko
3 łyżki
kakao
3 łyżka
cukru
250 g
masła
150 g
cukru pudru

Polewa:

100 g
100% tłuszcz
200 g
czekolada do gotowania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 2 całe jajka zmiksuj z 250 g cukru pudru na sztywno na najwyższych obrotach a potem już tylko drewnianą łyżką wymieszaj 300 g mielonych orzechów włoskich.
  2. Na blaszkę strzykaj rogaliki przez rękaw cukierniczy ze zwykłą końcówką. Piecz w temperaturze 160 z termoobiegiem dwie blaszki na raz przez około 20 minut
  3. Krem:
    4 żóltka, 1 jajko, 3 łyżki kakao, 3łyżki cukru zmiksuj nad parą. Ostygnięte dodaj do masła (250g) zmiksowanego ze 150 g cukru pudru i strzykaj na rogaliki, pozostaw aby stężały a potem zamocz w polewie czekoladowej.
  4. Polewa: 100 g 100% tłuszczu, 200 g czekolady do gotowania, którą kupuję w Lidlu. Pycha.:)

Mój blog z Reny: Pečení všeho druhu original

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz