NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Paryskie rogaliki
Paryskie rogaliki
Przepis Paryskie rogaliki

Tradycyjne paryskie rogaliki - kruchutkie ciasto i paryski krem polany rozpuszczoną czekoladą.

NajKasia    ·   1.12.2021

Paryskie rogaliki

Tradycyjne paryskie rogaliki - kruchutkie ciasto i paryski krem polany rozpuszczoną czekoladą.

Składniki

Ciasto:

2 szt.
jajek
250 g
cukru pudru
150 g
mielonych orzechów laskowych
150 g
mielonych migdałów

Krem paryski:

1/2 l
śmietany kremówki
150 g
cukru
5 łyżek
kakao
200 g
wysokiej jakości ciemnej czekolady
250 g
masła
Sposób przepisu
Drukuj
  1. 2 całe jajka zmiksuj mikserem z 250 g cukru pudru. Następnie dodaj 150 g mielonych orzechów laskowych i 150 g mielonych migdałów. Strzykaj za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę i piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140 °C przez około 20 minut.

    * WSKAZÓWKA: W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się klasyczne mielone orzechy włoskie ale ja zastąpiłam je laskowymi i wymieszałam z migdałami.
  2. Stale mieszając zagotuj śmietanę, cukier i kakao. Po krótkim zagotowaniu odstaw i jeszcze gorące wymieszaj z połamaną czekoladą. Następnie wymieszaj z pokrojonym masłem i poczekaj aż ostygnie. Podczas gdy krem stygnie mieszaj go od czasu do czasu. Ostygnięty krem włóż do lodówki i na drugi dzień tylko lekko zmiksuj mikserem - ten krem jest obłędny - możesz go używać na torty albo sam jako deser w pucharkach.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Reny Naty A.

Źródło: Pečení všeho druhu ORIGINAL

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz