Paryskie rogaliki

Przepis Paryskie rogaliki
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Paryskie rogalikiPrzepis Paryskie rogaliki
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Tradycyjne paryskie rogaliki - kruchutkie ciasto i paryski krem polany rozpuszczoną czekoladą.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Paryskie rogalikiPrzepis Paryskie rogaliki

SKŁADNIKI

Ciasto:

2 szt.jajek
250 gcukru pudru
150 gmielonych orzechów laskowych
150 gmielonych migdałów

Krem paryski:

1/2 lśmietany kremówki
150 gcukru
5 łyżekkakao
200 gwysokiej jakości ciemnej czekolady
250 gmasła

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. 2 całe jajka zmiksuj mikserem z 250 g cukru pudru. Następnie dodaj 150 g mielonych orzechów laskowych i 150 g mielonych migdałów. Strzykaj za pomocą rękawa cukierniczego na blaszkę i piecz w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 140 °C przez około 20 minut.

    * WSKAZÓWKA: W oryginalnym przepisie do ciasta dodaje się klasyczne mielone orzechy włoskie ale ja zastąpiłam je laskowymi i wymieszałam z migdałami.
  2. Stale mieszając zagotuj śmietanę, cukier i kakao. Po krótkim zagotowaniu odstaw i jeszcze gorące wymieszaj z połamaną czekoladą. Następnie wymieszaj z pokrojonym masłem i poczekaj aż ostygnie. Podczas gdy krem stygnie mieszaj go od czasu do czasu. Ostygnięty krem włóż do lodówki i na drugi dzień tylko lekko zmiksuj mikserem - ten krem jest obłędny - możesz go używać na torty albo sam jako deser w pucharkach.

Dziękujemy za zgodę na udostępnienie przepisu od świetnej
kucharki - Reny Naty A.

Źródło: Pečení všeho druhu ORIGINAL

PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj