NajPrzepis.pl Świąteczne wypieki Boże Narodzenie Ciasteczka na Boże Narodzenie Paryskie ciasteczka - KROK PO KROKU
Paryskie ciasteczka - KROK PO KROKU
Przepis Paryskie ciasteczka - KROK PO KROKU

Niektórzy pieką je tylko na Boże Narodzenie, niektórzy tylko na Wielkanoc, a ja przez cały rok :)

NajKasia    ·   12.12.2020

Paryskie ciasteczka - KROK PO KROKU

Niektórzy pieką je tylko na Boże Narodzenie, niektórzy tylko na Wielkanoc, a ja przez cały rok :)

Składniki

Ciasto:

4 szt.
białek
30 dkg
przesianego cukru pudru
15 dkg
mielonych orzechów
3 dkg
mąki pszennej

Nadzienie:

4 szt.
jajek
20 dkg
cukru
1 opakowanie
cukru waniliowego
250 g
masła 82%
2 łyżki
kakao

Polewa:

czekolada do wypieków
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Ubij białka i cukier puder na piankę, a następnie umieść je nad parą.
  2. Ubijaj dalej nad parą, aż zgęstnieje, obserwując czy przylega do krawędzi miski. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj orzechy z mąką.
  3. Dobrze wymieszaj i odstaw. Bardzo ważne jest, aby białka jajek ubijać nad parą wystarczająco długo (gotować przez 20 minut). W przeciwnym razie ciasteczka będą się rozlewać na papierze. Ja sprawdzam za pomocą łyżki i jeśli masa dobrze trzyma się i nie chce zejść z łyżki, to zdejmuje z pary. Kiedy masa stygnie zimniejsza, robi się też gęstsza, więc odstaw ją na 10-15 minut.
  4. Za pomocą rękawa cukierniczego na natłuszczonym papierze zrób rogaliki w kształcie księżyca. Ja robię proste paluszki bo jest to łatwiejsze.
  5. Włóż do piekarnika na 50 C aby się wysuszyły, najlepszy jest piekarnik z termoobiegiem.
    Ciastka schną długo dlatego ja latem korzystam z samochodu (kładę ciastka do wyschnięcia za tylną szybą). Gdy mocno świeci słońce to raz dwa są dobrze wysuszone.
  6. Krem:
    Ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Dopiero wtedy daj go nad parę i ubij aż zacznie się przyklejać do boków miski i będzie wystarczająco gęsty. Nie zapomnij dodać 2 łyżek kakao. Odstaw do ostygnięcia. Ubij masło i stopniowo łyżką dodawaj krem. Dobrze ubij.
  7. Upieczone, wysuszone ciastka udekoruj kremem za pomocą rękawa cukierniczego i włóż do lodówki.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i zanurz w niej ciasteczka.

Mój blog: Recepty akeber

Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz