Paluszki z ciasta francuskiego z oliwkami z 4 składników

Przepis Paluszki z ciasta francuskiego z oliwkami z 4 składników
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Nie chce Ci się szykować na imprezę klasycznej zimnej płyty lub kanapek? Przygotuj coś oryginalnego i smacznego na przyjęcie lub na imprezę.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

SKŁADNIKI

1 op.ciasta francuskiego
1 op.oliwek nadziewanych
żółtko do posmarowania
nasionka do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Tylko 4 składniki wystarczą do przygotowania przekąsek na jeden kęs z ciasta francuskiego z oliwkami.
  2. Ciasto francuskie rozwałkuj na cieńszy płat, przełóż oliwkami tak jak jest pokazane na załączonym obrazku.
  3. Przerwy pomiędzy oliwkami posmaruj roztrzepanym żółtkiem i zakryj je drugim płatem ciasta. Mocno dociśnij palcem, aby nie było tam powietrza.
  4. Ostrym !!!! nożem pokrój na paski przecinając oliwki, tak aby było widać nadzienie i ostrożnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeszcze przed pieczeniem wierzch potrzyj roztrzepanym żółtkiem i posyp nasionkami. Jeśli nie lubisz nasionek, nie musisz niczym posypywać paluszków.
  5. Piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Ja jeszcze delikatnie docisnęłam oliwki (gdy już były na blaszce) aby nie wypadły. Ale jeśli przełożone ciasto jest dobrze dociśnięte to oliwki nie powinny wypaść.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj