Pączki z dziurką

Przepis Pączki z dziurką

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Te pączki robię najczęściej wtedy, gdy chcę je potem dokądś przewieźć w puszce. Nie trzeba ich ozdabiać z wierzchu, podczas pieczenia robi się w środku bańka, do której za pomocą strzykawki lub rękawa cukierniczego wstrzykuję marmoladę lub nutellę. Niestety tym razem nie udało mi się znaleźć w domu rękawa cukierniczego więc ozdobiłam je na wierzchu, ale koniecznie wypróbuj to drugie rozwiązanie jeśli nie chcesz ich zdobić na wierzchu.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 8.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

250 mlmleka
2 szt.żółtka
2 łyżkioleju
1 łyżeczkasoli
3 łyżkicukru
100 gmąki
350 gmąki tortowej
3 łyżkirumu
szczyptaskórki z cytryny
1 op.cukru waniliowego
1/2 kostkidrożdży
olej do smażenia
marmolada do nadziewania lub do ozdoby
cukier puder do posypania

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. W misce przygotuj zaczyn. Trochę mleka podgrzej, dodaj drożdże i pozostaw na chwilę. Dodaj żółtka, olej i wszystkie inne składniki, których potrzebujesz do przygotowania ciasta.
  2. Z ciasta wyrób kulkę, zakryj ją ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoja objętość, przełóż je na stolnicę.
  3. Rozwałkuj na grubość około 1 cm i wykrawaj kółeczka. Pozostaw na stolnicy aby trochę wyrosło i możesz smażyć.
  4. Nie zapomnij dobrze rozgrzać oleju, aby nie wkładać pączków do zimnego oleju. Smaż z obu stron aż będą złociste. Po usmażeniu pączki pozostaw na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar oleju.
  5. Za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki nadziej pączki. Ja w domu nie miałam żadnego rękawa cukierniczego ani strzykawki więc dałam marmoladę na wierzch. W środku co prawda była dziurka ale to w niczym nie przeszkadza. Po wierzchu posyp je jeszcze cukrem pudrem.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj