Pączki pieczone w piekarniku

Przepis Pączki pieczone w piekarniku

Dodał: NajKasia, 19.1.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarniku
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Trochę zdrowsza wersja super smacznego przysmaku. Domowe pączki pieczone w piekarniku. Pycha! Wiem, że niektórzy nie nazywają tego pączkami i uważają, że są to raczej bułeczki, ale ja stale używam nazwy pączek. Czasami je smażę a czasami wkładam do piekarnika i niczym się nie martwię :) Upiekę wszystkie na raz, nie są tłuste i na przykład mi smakują bardziej niż te prawdziwie smażone :)

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Przepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarnikuPrzepis Pączki pieczone w piekarniku

Dodał: NajKasia, 19.1.2021

Kategorie: Obiad, Pora dnia

Czas przygotowania:
Czas gotowania:

SKŁADNIKI

Ciasto:

500 gmąki
30 gświeżych drożdży
280-300 mlmleka
70 gcukru
50 gmasła
1/2 łyżeczkisoli
2 szt.żółtek

Ponadto będziemy potrzebować:

dżem brzoskwiniowy
cukier puder

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Do szklanki wlej 100 ml ciepłego mleka, dodaj 2 łyżeczki cukru, świeże drożdże i poczekaj aż powstanie zaczyn.
  2. Do miski daj pozostałe składniki i wlej zaczyn. Wyrób gładkie ciasto, które pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po godzinie jeszcze raz je wyrób i pozostaw drugi raz w ciepłym miejscu aby jeszcze wyrosło.
  3. Na stolnicy rozwałkuj ciasto na płat o grubości około 1,5 - 2 cm i za pomocą szklanki lub foremki wykrój kółeczka. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku każdego kółeczka za pomocą drewnianej łyżki zrób dziurkę i przykryj kółeczka ścierką. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 20-25 minut).
  4. Piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 190 stopni aż osiągną złoty kolor.
  5. Do środka każdego pączka włóż marmoladę a wierzch posyp cukrem pudrem. Smacznego!
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj