NajPrzepis.pl Pora dnia Obiad Pączki bez wyrastania, przygotowane z kefiru
Pączki bez wyrastania, przygotowane z kefiru
Przepis Pączki bez wyrastania, przygotowane z kefiru
NajKasia    ·   20.2.2022

Pączki bez wyrastania, przygotowane z kefiru

Kefir to podstawa ciasta do przygotowania pączków. Pycha! Czasami dodawałam też zwykłe mleko zamiast kefiru, ale to nie to. Kefir to kefir i nie ma potrzeby aby go na coś zamieniać. Czasami oryginalne przepisy po prostu są najlepsze. Koniecznie spróbuj. Nie bój się tego smażenia, czasami trzeba pozwolić sobie również na coś bardziej kalorycznego.

Składniki

Będziemy potrzebować:

2,5 kubka
mąki
250 ml
kefiru
5 łyżek
cukru
1 szt.
jajko
3 łyżki
oleju
1/2 łyżeczki
sody spożywczej
szczypta
soli
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Kefir wlej do miski, dodaj jajko, sól i cukier. Wymieszaj, dodaj sodę i 3 łyżki oleju. Stopniowo dodawaj przesianą mąkę i wyrób ciasto.
  2. Elastyczne ciasto zawiń w folię spożywczą i odstaw na 25 minut. Następnie podziel na mniejsze części i rozwałkuj na płat o grubości około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawaj kółeczka, za pomocą wieczka od butelki zrób dziurkę na środku pączka i wkładaj pączki ro rozgrzanego oleju i smaż z obu stron aż będą złociste.
  3. Usmażone układaj na papierowym ręczniku i posyp je cukrem pudrem.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz