NajPrzepis.pl Ciasta Ciasto drożdżowe Pachnące domowe rogaliki jak z piekarni
Pachnące domowe rogaliki jak z piekarni
Przepis Pachnące domowe rogaliki jak z piekarni
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Pachnące domowe pieczywo rozbudzi cały dom. Gdy piekę domowy chleb albo domowe rogaliki to u nas w domu zaczyna się walka, kto weźmie więcej kawałków. Dlatego piekę z podwójnej porcji składników.

NajKasia    ·   30.11.2022

Pachnące domowe rogaliki jak z piekarni

Pachnące domowe pieczywo rozbudzi cały dom. Gdy piekę domowy chleb albo domowe rogaliki to u nas w domu zaczyna się walka, kto weźmie więcej kawałków. Dlatego piekę z podwójnej porcji składników.

10 min.
Gotowanie
Składniki

Potrzebujemy:

1 kg
mąki
60 ml
mleka
20 ml
oleju
80 g
świeżych drożdży
25 g
soli
1 łyżka
cukru
do posmarowania
żółtko
Sposób przepisu
Drukuj
10 min.
Gotowanie
  1. Ze składników w klasyczny sposób przygotuj ciasto drożdżowe. Najpierw zaczyn z letniego mleka, cukru i drożdży. Potem dodaj pozostałe składniki. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto. 
  2. Ciasto daj do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  3. Z wyrośniętego ciasta zrób 27 małych kuleczek. Pozostaw je pod ściereczką, aby jeszcze trochę wyrosły. Gdy kuleczki są wyrośnięte to każdą z nich rozwałkuj na długość około 20 cm. Każdą kulkę rozwałkuj a następnie zwiń w kształt rogala. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj i pozostaw jeszcze na 10 minut do wyrośnięcia. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem.
  4. W piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni piecz przez 10 minut.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz