NajPrzepis.pl Owocowe sypane ciasto budyniowe
Owocowe sypane ciasto budyniowe
Przepis Owocowe sypane ciasto budyniowe
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się
NajKasia    ·   25.5.2021

Owocowe sypane ciasto budyniowe

Orzeźwiające ciasto, które doskonale nadaje się na gorące wiosenne lub letnie dni. Klasyczne sypane ciasto, do zrobienia którego nie potrzebujesz wagi bo wystarczy Ci kubek. Klasyczna pojemność kubka czyli 250 ml będzie używane jako miarka i już możesz zacząć przygotowywanie ciasta. Uwielbiam sypane ciasta, są proste i szybkie. Krem z budyniu i masła a na wierzchu orzeźwiająca galareta z domowymi owocami. Truskawki już są więc koniecznie spróbuj.

Składniki

Potrzebujesz: (1 kubek = 250 ml):

3 szt.
jajek
1 kubek
cukru pudru
1/2 kubka
oleju
1 kubek
mleka
2 kubki
mąki
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
1 op.
cukru waniliowego
2 op.
galaretki
3 op.
budyniu waniliowego
1 litr
mleka
4 łyżki
cukru
250 g
masła
owoce kiwi albo jeżyny, mandarynki, truskawki
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Jajka rozdziel. Białka ubij na sztywną pianę. Żółtka zmiksuj z cukrem na piankę w drugiej misce. Stopniowo wymieszaj z mąką i proszkiem do pieczenia oraz olejem. Na końcu dodaj pianę z białek. Już tylko delikatnie wymieszaj ją drewnianą łyżką. 
  2. Ciasto wylej na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. Piecz na małej blaszce o wymiarach 25 cm X 37cm albo w tortownicy.
  3. Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pozostaw do ostygnięcia i zdejmij skórkę.
  4. Masło zmiksuj i stopniowo dodawaj po łyżce budyniu. Dobrze zmiksuj na gładką masę.
  5. Posmaruj kremem ostygnięte ciasto. Na wierzchu ułóż owoce.
  6. Zrób galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ułóż owoce i polej je galaretką na wierzchu ciasta. Rób to stopniowo, najpierw wlej 10 łyżek i pozostaw do zastygnięcia, znów wlej trochę i pozostaw do zastygnięcia i tak stopniowo aż do końca. Gdybyś nalała całą galaretkę na raz to bardzo długo by tężała a poza tym mogłoby się nawet zdarzyć że by przesiąkła aż na dno formy. 
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz