Orzeźwiający torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia

Przepis Orzeźwiający torcik jabłkowy z biszkoptami bez pieczenia
ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Już wkrótce w naszych sadach będzie pełno jabłek, które będzie trzeba wykorzystać więc warto zainspirować się przepisami na doskonałe desery z jabłek, które często przygotowuję. Biszkopty, rum, budyń waniliowy w proszku i jabłka tworzą doskonałe połączenie. Z tego połączenia powstaje doskonały tort bez pieczenia, który możesz podawać jako deser po obfitym obiedzie do kawki. Ja dodaję do niego jeszcze goździki, co zapewnia fantastyczny smak.

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Czas przygotowania:

SKŁADNIKI

1 kgjabłek
8 łyżekcukru kryształ
5 szt.goździków
2 łyżkisoku z cytryny
1 łyżeczkarumu lub aromatu rumowego
600 mlwody
240 gokrągłych biszkoptów
2 op.budyniu waniliowego w proszku

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Jabłka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i wsyp do garnka. Dodaj cukier, sok z cytryny, aromat rumowy i goździki i zalej 200ml wody i delikatnie podduś, wystarczy około 10 minut.  Potem wyłów z mieszanki goździki.
  2. W większym pojemniku w 400 ml zimnej wody wymieszaj budynie w proszku, wlej to do mieszanki z jabłek i stale mieszając gotuj przez około 10 minut.
  3. Tortownicę (średnica 24cm) przepłucz zimną wodą a na dnie wyłóż biszkoptami. 
  4. Zalej 1/3 jabłkowej mieszanki, ponownie ułóż biszkopty, ponownie zalej 1/3 mieszanki a potem znowu ułóż biszkopty i na wierzch daj resztę jabłkowej mieszanki.
  5. Włóż do lodówki aby stężało, najlepiej przez całą noc.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj