NajPrzepis.pl Desery Najlepsze desery Cheesecake Orzeźwiający limonkowy sernik
Orzeźwiający limonkowy sernik
Przepis Orzeźwiający limonkowy sernik

Dzisiaj mam dla Was przepis na absolutnie doskonały deser, który w tym upale sprawdzi się bezbłędnie… Tak więc również takich deserów nie może zabraknąć w mojej kuchni. Są dni, kiedy nawet nie chce mi się kiwnąć palcem, ale tym razem przekonałam siebie samą i „upiekłam” fantastyczny tort, który naprawdę mocno orzeźwia. Oczywiście zamiast spodu bez pieczenia możecie upiec klasyczny biszkopt, ale nie oszukujmy się, takie rozwiązanie jest o wiele prostsze.

NajKasia    ·   5.1.2021

Orzeźwiający limonkowy sernik

Dzisiaj mam dla Was przepis na absolutnie doskonały deser, który w tym upale sprawdzi się bezbłędnie… Tak więc również takich deserów nie może zabraknąć w mojej kuchni. Są dni, kiedy nawet nie chce mi się kiwnąć palcem, ale tym razem przekonałam siebie samą i „upiekłam” fantastyczny tort, który naprawdę mocno orzeźwia. Oczywiście zamiast spodu bez pieczenia możecie upiec klasyczny biszkopt, ale nie oszukujmy się, takie rozwiązanie jest o wiele prostsze.

60 min.
Przygotowanie
Składniki

Spód:

240 g
mini-biszkopty (starte lub zmielone)
60 g
wiórki kokosowe
200 g
roztopione masło
6 łyżek
mleko
4 łyżki
rum

Nadzienie:

500 g
miękki twaróg tłusty (na tacce)
2 opak.
śmietana kremówka (minimum 30%, łącznie 400g)
100 g
cukier
2 opak.
cukier waniliowy
3 szt.
limonka
1 opak.
żelatyna od Dr.Oetkera (20g)
Sposób przepisu
Drukuj
60 min.
Przygotowanie
  1. Przygotuj dużą tacę, wyłóż arkuszem papieru do pieczenia i postaw na niej okrągłą tortownicę (o średnicy 23 cm), lub samą jej obręcz.
  2. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na spód i ciasno ułóż je w formie. Na spodzie rozprowadź nadzienie serowe, posyp pozostałą skórką startą z limonki i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę do stężenia.
  3. Zetrzyj skórkę z limonki i odłóż na bok. Wyciśnij sok i gotuj przez około 5 minut na małym ogniu. Ubij śmietanę. Twaróg wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym, dodaj przegotowany sok, 2/3 startej skórki, przemieszaj, a następnie lekko wmieszaj ubitą śmietanę.
  4. Żelatynę przygotuj zgodnie z instrukcją z kilkoma łyżkami wody, pozostaw do spęcznienia na około 10 minut, a następnie podgrzej i pozostaw do rozpuszczenia. dodaj 2 łyżki mieszanki twarogowej, wymieszaj i wlej do nadzienia. Po połączeniu wszystkich składników wysmaruj na spodzie.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz