Orzeźwiający jabłecznik z kremem

Przepis Orzeźwiający jabłecznik z kremem

Dodał: NajKasia, 25.5.2021

Kategorie:

ZDJĘCIE OD CIEBIE
Wypróbowałaś/eś przepis?
Prześlij zdjęcie i pochwal się
DODAJ ZDJĘCIE

Orzeźwiające ciasto, które nauczyła mnie robić jeszcze moja mama. Klasyczne ciasta z kremem zwykle są bardzo lubiane ale ja nigdy za nimi nie przepadałam. Tylko sam krem, sama bita śmietana a ciasto tak cieniutkie jakby nie było go prawie wcale. Ale gdy spróbowałam zrobić to ciasto z tartymi jabłkami to zmieniłam zdanie. Klasycznych ciast z kremem już wcale nie robię, robię tylko to jedno. Nadaje się również na letnie dni ale wtedy trzeba go przechowywać w lodówce i wyjmować bezpośrednio przed podaniem. Wystarczy że patrzę na zdjęcie a już mi cieknie ślinka i mam chęć go zrobić.

ZDJĘCIE OD CIEBIE

Dodał: NajKasia, 25.5.2021

Kategorie:

SKŁADNIKI

Ciasto:

5 szt.jajek
150 gmaki
150 gcukru pudru
1/2 małego op.proszku do pieczenia
3 łyżkiwody

Nadzienie jabłkowe:

1 kgobranych jabłek
2 szt.cukru waniliowego

Nadzienie budyniowe:

700 mlmleka
2 szt.budyniu
100 gcukru pudru
40 gcukru
200 gmasła
250 mlśmietany kremówki
do ozdobyposypka czekoladowa

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

DRUKZAPISZ
  1. Obrane jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem waniliowym. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i daj na nią warstwę jabłek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z żółtek.
  3. Na koniec lekko wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  4. Ciasto wylej na jabłka i upiecz.
  5. Ugotuj budyń z mleka, budyniu i cukru. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do niego ostygnięty budyń.
  6. Ostygnięte ciasto odwróć i usuń papier do pieczenia. Nadzienie budyniowe ostrożnie rozsmaruj na jabłkowym.
  7. Ubij śmietanę kremówkę i daj ją na wierzch ciasta. Na końcu ozdób posypką czekoladową.
PODZIEL SIĘ SWOIM PRZEPISEM
INSPIRACJA NA KAŻDY DZIEŃ
KOMENTARZE DO PRZEPISU
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj