NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Orzeźwiający jabłecznik z kremem
Orzeźwiający jabłecznik z kremem
Przepis Orzeźwiający jabłecznik z kremem
Wypróbowałaś przepis?
Dodaj swoje zdjęcie i pochwal się

Orzeźwiające ciasto, które nauczyła mnie robić jeszcze moja mama. Klasyczne ciasta z kremem zwykle są bardzo lubiane ale ja nigdy za nimi nie przepadałam. Tylko sam krem, sama bita śmietana a ciasto tak cieniutkie jakby nie było go prawie wcale. Ale gdy spróbowałam zrobić to ciasto z tartymi jabłkami to zmieniłam zdanie. Klasycznych ciast z kremem już wcale nie robię, robię tylko to jedno. Nadaje się również na letnie dni ale wtedy trzeba go przechowywać w lodówce i wyjmować bezpośrednio przed podaniem. Wystarczy że patrzę na zdjęcie a już mi cieknie ślinka i mam chęć go zrobić.

NajKasia    ·   25.5.2021

Orzeźwiający jabłecznik z kremem

Orzeźwiające ciasto, które nauczyła mnie robić jeszcze moja mama. Klasyczne ciasta z kremem zwykle są bardzo lubiane ale ja nigdy za nimi nie przepadałam. Tylko sam krem, sama bita śmietana a ciasto tak cieniutkie jakby nie było go prawie wcale. Ale gdy spróbowałam zrobić to ciasto z tartymi jabłkami to zmieniłam zdanie. Klasycznych ciast z kremem już wcale nie robię, robię tylko to jedno. Nadaje się również na letnie dni ale wtedy trzeba go przechowywać w lodówce i wyjmować bezpośrednio przed podaniem. Wystarczy że patrzę na zdjęcie a już mi cieknie ślinka i mam chęć go zrobić.

Składniki

Ciasto:

5 szt.
jajek
150 g
maki
150 g
cukru pudru
1/2 małego op.
proszku do pieczenia
3 łyżki
wody

Nadzienie jabłkowe:

1 kg
obranych jabłek
2 szt.
cukru waniliowego

Nadzienie budyniowe:

700 ml
mleka
2 szt.
budyniu
100 g
cukru pudru
40 g
cukru
200 g
masła
250 ml
śmietany kremówki
do ozdoby
posypka czekoladowa
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Obrane jabłka zetrzyj na tarce i wymieszaj z cukrem waniliowym. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i daj na nią warstwę jabłek.
  2. Żółtka utrzyj z cukrem do osiągnięcia pianki, dodaj wodę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj do piany z żółtek.
  3. Na koniec lekko wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  4. Ciasto wylej na jabłka i upiecz.
  5. Ugotuj budyń z mleka, budyniu i cukru. Masło utrzyj z cukrem pudrem i dodaj do niego ostygnięty budyń.
  6. Ostygnięte ciasto odwróć i usuń papier do pieczenia. Nadzienie budyniowe ostrożnie rozsmaruj na jabłkowym.
  7. Ubij śmietanę kremówkę i daj ją na wierzch ciasta. Na końcu ozdób posypką czekoladową.
Komentarz do przepisu
Anetkalis    ·   11.11.2022   ·   Odpowiedzieć   ·  

Witam w jakiej temperaturze piec spod do ciasta

Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz