NajPrzepis.pl Desery Kołacze Jabłecznik Orzeźwiający jabłecznik - PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Orzeźwiający jabłecznik - PRZEPIS NA ZDJĘCIACH
Orzeźwiający jabłecznik - PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Stosunkowo szybki jabłecznik, który na pewno polubisz. Orzeźwiający, smaczny i mało wymagający jeśli chodzi o przygotowanie go.

NajKasia    ·   5.8.2021

Orzeźwiający jabłecznik - PRZEPIS NA ZDJĘCIACH

Stosunkowo szybki jabłecznik, który na pewno polubisz. Orzeźwiający, smaczny i mało wymagający jeśli chodzi o przygotowanie go.

Składniki

Ciasto:

6 szt.
jajek
12 łyżek
ciepłej wody
10 łyżek
cukru
12 łyżek
mąki
1 małe op.
proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

750 ml
wody
1 kg
jabłek
2 op.
cukru waniliowego
16 łyżek
cukru (lub według potrzeb)

Ponadto będziemy potrzebować:

3 op.
budyniu waniliowego
250 g
masła
500 ml
śmietany kremówki
czekolada do ozdoby
Sposób przepisu
Drukuj
  1. Żółtka zmiksuj z cukrem do osiągnięcia pianki, stopniowo dodawaj ciepłą wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia a na koniec już tylko drewnianą łyżką wymieszaj z ubitą pianą z białek.
  2. Tak przygotowane ciasto daj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz we wcześniej rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Upieczone ciasto pozostaw do ostygnięcia.
  3. Jabłka obierz i pokrój na cienkie plastry, które ugotuj w garnku razem z cukrem i wodą. Nie musisz dodawać tyle cukru ile jest w przepisie, wszystko zależy od tego jak słodkie masz jabłka. Gotuj na małym ogniu dopóki jabłka nie zmiękną.
  4. Sokiem z jabłek delikatnie polej ciasto, które wcześniej nakłuj widelcem a potem połóż na nim jabłka tak aby cała powierzchnia była równomiernie pokryta. Pozostały sok daj do garnka, w razie potrzeby dolej wody aby mieć co najmniej 1 l, dodaj budyń w proszku i dokładnie wymieszaj aby otrzymać gęsty budyń.
  5. Do gorącego budyniu dodaj masło i jeszcze ciepły połóż na jabłka. Ładnie wygładź i pozostaw do ostygnięcia.
  6. Na wierzch nałóż ubitą śmietanę i posyp tartą czekoladą.
Komentarz do przepisu
Odpowiadasz na komentarz użytkownika anuluj
Dodaj komentarz